Pe aceeași temă
Profesorul Mihaela Miroiu, specialistă în feminism a explicat că a cataloga toate femeile ca „panarame” este o formă de misoginism, ba unul ordinar, umilitor. A spune, însă, despre cineva cu un comportament îndoielnic, că este o panaramă nu constituie misoginism ci o judecată de valoarea în consecința comportamentului acelei persoane. Tot așa cum infractorii sunt numiți astfel, borfașii, ticăloșii.
Ea a intervenit astfel în scandalul artificial declanșat în jurul lui Nicușor Dan căruia i-au fost atribuite intenții misogine după ce s-a referit în acești termeni la două persoane îndoielnice, din care una chatistă, aflate mereu în avangarda atacurilor PSD și ale contracandidatei Gabriela Firea, la adresa sa.
„Feminismul a apărut pe lume fiindcă femeilor nu li s-a îngăduit să își folosească mintea (nu au avut voie să învețe, apoi să învețe în același școli ca și bărbații, nu au avut voie să profeseze în cele mai multe domenii, nu au avut voie să se exprima public, nu au avut drepturi civile și politice etc.). Pe scurt, le-a fost refuzată participarea la creație, știință, cultură, politică sau li s-au îngrădit și îngrădește încă exercitarea drepturilor de a participa la orice nivel. Desigur că formele de umilire au fost și sunt mai multe: bătaia, hărțuirea, violul, traficarea, denigrarea, desconsiderarea. Să spui că femeile (în genere) sunt panarame este o formă de umilire, de misoginism ordinar. Să spui că o persoană de proastă calitate comportamentală este panaramă e o judecată de valoare, așa cum spunem că unii sunt borfași, altora că sunt ticăloși etc. Mai ales când ne referim la cei care aleg liber să se comporte în acest fel, nu când sunt siliți de împrejurări (sunt, de exemplu, traficate și silite să se prostitueze). Pe scurt, consider spusa lui Nicușor Dan o judecată de valoare (greșită sau nu, asta e altceva) fără conotații misogine sau sexiste. Nu e un act de discriminare, nici de desconsiderare a femeilor ca femei”, a scris Mihaela Miroiu pe pagina sa de Facebook.
Ce a spus, de fapt, Nicușor Dan și cum a făcut-o Antena 3 „panaramă” pe Gabriela Firea
Nicușor Dan a revenit marți dimineață și a explicat cum a fost deturnat sensul declarațiilor făcute de el luni seară pe scena Naționalului, pe care Antena 3 i l-a atribuit ca fiind adresat Gabrielei Firea.
El a explicat că nu s-a referit la contracandidata sa, Gabriela Firea.
„Înțeleg că există diverse interpretări ale mesajului meu de astăzi.
Ca să fie totul foarte clar:
1. Nu am folosit interpretarea vulgară a cuvântului "panaramă". Pentru mine, acest cuvânt are interpretarea comună de persoană ridicolă care caută scandalul. Sunt de 20 de ani în spațiul public și nu am folosit niciodată vulgarități.
2. Persoanele pe care le-am avut în vedere sunt cele două agitatoare care vin și fac zgomot în fața sediului, care au perturbat mai multe evenimente electorale și care sunt invitate constant în prime-time exact la televiziunile care promovează fake news-uri despre mine.”
Cele două protestare de profesie sunt Oana Lovin, ”fata cu sparanghelul”, acuzată că a făcut videochat și Codruța Cerva, militantă pro-Dragnea.
Nicușor Dan a folosit luni seară, într-un discurs la Teatrul Național, termenul ”panarame” în contextul ”luptei de valori” care se dă pentru cucerirea Bucureștiului. Nicușor Dan nu a fost explicit și nu a explicat cine sunt ”panaramele” la care se referea, iar imediat după discurs, Antena 3 – prin Mihai Gâdea și invitații din studio – au spus explicit că acesta a catalagat-o pe Gabriela Firea drept ”panaramă”.
Ce a spus Nicușor Dan în discurs (vezi și în VIDEO, de la min. 13.15)
„Pe de altă parte avem un uriaș aparat de propagandă care ne spune că Bucureștiul niciodată nu a dus-o mai bine și niciodată nu a avansat mai mult. De fapt, lupta este între niște oameni care cred în niște valori și acest uriaș aparat de propagandă, care acum se bazează pe bani, și înainte se baza pe alte tipuri de forțe. E o luptă de valori în care eu vreau ca fetiței mele să nu i se spună că o panarama este mare vedetă. Și, din păcate, suntem cam la egalitate. Fiecare societate are panaramele ei, dar într-o societate normală ele stau undeva la periferie. Deci miza acestor alegeri, dincolo de trafic, apă caldă, poluare, școli, condiții de viață, este de fapt despre demnitate, despre rezistența bucureștenilor la nesimțire, la spoială, la impostură”.
Prima reacție a venit de la Antena 3. Mihai Gâdea și invitații din studioul de la Sinteza Zilei l-au criticat pe candidatul dreptei pentru că ar fi jignit-o direct pe Gabriela Firea.
Dana Budeanu, prietenă cu Gabriela Firea și cea care a publicat înregistrări cu Nicușor Dan în ultimele două săptămâni, a postat imediat pe Facebook mesajul #Je Suis Panarama, redistribuit ulterior de Gabriela Firea pe Facebook, explică G4Media, făcând o cronologie a evenimentelor.
Noaptea, Firea a postat un alt mesaj: ”Sunt si voi fi mereu alaturi de toate femeile! Am incercat sa le usurez viata pe cat posibil. Ele duc greul! Nu sunt “panarame”, cum zice un candidat. Ele sunt mame, bunici, fiice, sotii, prietene, iubite. Ca si mine”.
Marți dimineață, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a reacționat și el spunând că „înjurătura groasă nu ține loc de valori, proiecte și soluții! Și nici nu va salva Bucureștiul! Atunci când jignești o femeie, te descalifici ca om (… )Ați jignit o doamnă, ați jignit copiii, ați jignit pensionarii! Pe toată lumea! Nicușor Dan, cere-ți repede iertare și pleacă din politică! Oricum pentru tine se termină totul duminică”.