Mihai Șora: Memoria colectivă românească mai are încă de învățat cum să-și cinstească eroii

Redactia | 12.11.2018

Aflat în Franța, unde au fost comemorate victimele Primului Război Mondial, filosoful Mihai Șora spune că românii mai au de învățat cum să-și comemoreze eroii.

Pe aceeași temă

Monumente comemorative, jerbe de flori, discursuri, cărți de istorie sau testimoniale, – fiecare localitate din Franța evocă, zilele acestea, carnajul Primului Război Mondial. Deși lexicalizată, „mort pour la France“ nu este o expresie lipsită de încărcătura emoțională a momentului ei inițial, când s-a instalat în țesutul limbii. Poate și pentru că francezii au înțeles că memoria nu se întreține cu gesturi formale, exterioare afectului individual, ci cu un efort constant, tenace, persuasiv, acel „travail de mémoire“ – strădania și verbalizarea ei deopotrivă – față de care nici cea mai superficială conștiință nu rămâne insensibilă”, scrie Mihai Șora, 102 ani, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Memoria celor căzuți departe de casă nu s-a păstrat decât – cel mult – în sânul familiei. Pentru că memoria colectivă românească mai are încă de învățat cum să-și cinstească eroii, victimele războaielor, ale represiunii comuniste, ale mineriadelor și ale atâtor crime care au marcat istoria neamului, multe rămase nepedepsite.

Aștept încă ziua în care „mort pentru țară“ sau „mort pentru România“ vor fi mai mult decât niște expresii, vor deveni vibrația interioară a celor ce pronunță aceste cuvinte”, mai spune Șora.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22