Mihaiu a aflat de la Vintu ca i-a aranjat sa fie numit guvernator al Deltei

Dora Vulcan | 03.08.2016

Liviu Mihaiu le-a declarat procurorilor DNA ca Sorin Ovidiu Vintu i-a spus ca va aranja ca el sa ocupe functia de guvernator al Deltei Dunarii si a aflat ulterior ca omul de afaceri a dat bani pentru aceasta numire, se arata in motivarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, citata de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

La dosar se afla declaratiile date de mai multi martori, care fac referire la suma de un milion de euro pe care Bogdan Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu, in cursul anului 2008, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, titreaza Hotnews.ro.

 

"Martorul Mihaiu Liviu a aratat ca a fost intrebat de Vintu daca vrea sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Intrucat Mihaiu Liviu a fost de acord, Vintu i-a spus ca va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator. Martorul a precizat ca - 'Vintu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru'. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat ca Vintu a dat bani pentru aceasta numire", se arata in motivarea deciziei prin care judecatorii au decis ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu.

 

Transferul de bani s-a realizat in doua transe - o plata de un milion euro in contul unei societati (IT Media Productions Delaware), iar o plata de un milion de euro in contul lui Ionut Adrian Eftime, un apropiat al lui Vintu.

 

La cererea lui Vintu, Ionut Adrian Eftime a retras un milion de euro, iar banii in numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului National Liberal.

 

Ionut Adrian Eftime, care are calitatea de martor in dosar, a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat, rezultand ca este sincer, astfel incat declaratia acestuia este o proba importanta in ancheta.

 

Procurorii mai sustin ca, initial, Liviu Mihaiu nu a fost multumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea functiilor pe care le avea atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii.

 

Ulterior, dupa ce a discutat cu Vintu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar, la solicitarea lui Vintu, iesirea din actionariat s-a realizat intr-un termen foarte scurt.

 

Un alt martor le-a spus procurorilor ca, "dupa destituirea lui Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii, Vintu a fost extrem de suparat, context in care ar fi spus ca a pierdut un milion de euro sau ca l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta".

 

La dosar exista ca probe documente bancare obtinute din Bulgaria, din care rezulta ca societatea Demera Investments Cipru a transferat, la data de 22 octombrie 2008, un milion de euro in contul din Bulgaria detinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat in numerar de Ionut Eftime, in datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008.

 

Data la care s-au efectuat aceste operatiuni bancare este apropiata de data la care Liviu Mihaiu a fost numit in functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", respectiv 18 septembrie 2008, prin Hotararea nr.1.088/2008 emisa de Guvern.

 

"Deopotriva, din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate, a rezultat ca Sorin Ovidiu Vintu urmarea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii, ca a facut demersuri pe langa Bogdan Olteanu, in perioada iulie-septembrie 2008, in acest sens (demersuri intermediate de Ifteni Ion) si ca a cunoscut ca Liviu Mihaiu va fi numit guvernator inca din data de 2 septembrie 2008 (cu mai mult de doua saptamani inainte de numirea efectiva)", se mai arata in motivarea judecatorilor.

 

Totodata, din datele de la dosar a rezultat pozitia de subordonare in care se afla Liviu Mihaiu fata de Sorin Ovidiu Vintu.

 

Astfel, la data de 28 iulie 2008, a avut loc o convorbire intre Vintu si Ion Eftime cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma sa o faca la complexul Lebada. Din continutul convorbirii rezulta ca scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, in conditiile in care Bogdan Olteanu avea in aceeasi zi programata o deplasare cu avionul.

 

 

Ce rezulta din interceptari - Romania libera

( fragment din motivarea arestării la domiciliu a lui Bogdan Olteanu)

 

Din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate  a rezultat că Sorin Ovidiu Vântu urmărea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării deoarece avea interese economice în zonă, cum ar fi înființarea de către o societate pe care o controla a unor benzinării plutitoare. Pentru numirea lui Mihaiu, în perioada iulie-septembrie 2008, Vîntu a făcut demersuri pe lângă Bogdan Olteanu  (demersuri intermediate de Ion Eftime, apropiat al lui Vîntu, denunțător ca și fiul său, Ionuț Adrian).

 

Tot din interceptări, ar fi rezultat că Vîntu a cunoscut faptul că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator încă din data de 2.09.2008 (cu mai mult de două săptămâni înainte de numirea efectivă). Tot din interceptări a rezultat poziția de subordonare în care se afla Liviu Mihaiu față de Sorin Ovidiu Vântu, susține judecătorul care a decis arestarea la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.

 

Astfel, la data de 28.07.2008, la ora 12:56:47, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu VÎNTU şi Ion EFTIME cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma să o facă la complexul Lebăda ( proprietatea lui Vîntu din Delta Dunării - n.n.). Din conținutul convorbirii rezultă că scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, împrejurare cunoscută de inculpat ( adică de Bogdan Olteanu-n.n.), precum și interesul deosebit al suspectului Sorin Ovidiu Vântu ca discuția să aibă loc, în condițiile în care inculpatul avea în aceeași zi programată o deplasare cu avionul.

 

La data de 21.08.2008, la ora 19:24:44, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Eftime  cu privire la serviciile de consultanță care urmau să fie prestate de către INSOMAR în favoarea inculpatului Bogdan Olteanu.

 

În ziua de 02.09.2008, la ora 14:12:54, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu și Sorin Enache (apropiat al lui Vîntu, care îi gestiona trustul media, între care și Radio Gherrilla) cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu (director editorial șl acționar la Radio Gherrilla) în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

 

Având în vedere că la acel moment nu exista nicio comunicare oficială cu privire la schimbarea guvernatorului Deltei Dunării, precum și faptul că singurul demnitar căruia Sorin Ovidiu Vântu  îi ceruse să intervină pentru numirea lui Liviu Mihaiu era inculpatul Bogdan Olteanu, rezultă că acesta realizase demersurile promise și îi comunicase rezultatul suspectului ( adică lui Vîntu -n.n.)  

 

În ziua de 04.09.2008, la ora 17:26:21, a avut loc o convorbire  între Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vânzare a acțiunilor deținute în cadrul grupului de presă. Din conținutul acesteia rezultă relația de subordonare a lui Liviu Mihaiu față de suspect și interesul acestuia de a avea o persoană apropiată în funcția de guvernator.

 

 

Ce spune Liviu Mihaiu

 

Contactat de România Liberă, Liviu Mihaiu nu a vrut să răspundă la întrebări, însă a transmis următoarea declarație:

 

"Așa cum am spus: am fost întrebat dacă aș accepta funcţia; am zis că da, dar numai în anumite condiţii. Pe care le-am și enunţat dintr-un început: neamestecul politic sau de afaceri în mandatul meu. Ceea ce s-a și întâmplat. Nu m-a sunat nimeni pentru vreo eventuală intervenţie. Nimeni. Era firesc să vreau să mă implic în politica de mediu a ceea ce cred că este cel mai important patrimoniu UNESCO al României, cu expertiza pe care o aveam. Ceea ce am și făcut, dacă vă uitaţi la ce-am făcut. Nu știam și nici nu mi-a spus nimeni de vreo eventuală înţelegere cu Olteanu sau cu oricine altcineva. Cu-atât mai mult de vreo "înţelegere financiară" pentru postul meu. După plecarea mea din post am auzit zvonul că s-ar fi dat bani la partid. De sume și nume implicate am auzit de la DNA, ca și voi, in zilele noastre. Asta e tot ce știu".

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22