Pe aceeași temă
Noul arhiepiscop de Alba Iulia, Gergely Kovacs a fost sfințit episcop şi înscăunat sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala Sfântul Mihail din municipiu.
Arhiepiscopul a lucrat în ultimii 22 de ani la Roma.
La eveniment participă peste 40 de episcopi, reprezentanți ai Sfântului Scaun și ai Bisericilor istorice din Transilvania, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, diplomați, politicieni, reprezentanți ai consiliilor locale și județene, ai universităților și academiilor din țară și străinătate, dar și preoți parohi și mii de credincioși, scrie Alba24.ro
Papa Francisc a acceptat în data de 24 decembrie 2019 renunțarea de la conducerea pastorală a arhidiecezei de Alba Iulia prezentată pentru limită de vârstă de arhiepiscopul Gyorgy-Miklos Jakubinyi și l-a numit arhiepiscop al aceleiași arhidieceze pe mons. Gergely Kovacs, până acum șef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii. Până la consacrarea și înscăunarea noului arhiepiscop, papa Francisc l-a numit pe Mons. dr. Jakubinyi Gyorgy administrator apostolic. De la consacrarea și înscăunarea noului arhiepiscop, Jakubinyi Gyorgy va deveni arhiepiscop emerit.
Printre oficialitățile ecleziastice prezente la Alba Iulia se numără doi cardinali, 7 arhiepiscopi, 21 de episcopi, 8 episcopi auxiliari, 4 episcopi emeriți; în total 42 de episcopi vor participa la consacrare.
Din România participă 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici.
În afară de aceștia, printre oficialitățile bisericești trei au sosit de la Roma, din partea Sfântului Scaun: Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pontifical pentru Cultură, Miguel Maury Buendía nunțiu apostolic, Francisco-Javier Lozano, fost nunțiu apostolic la București. Printre musafirii se numără 19 episcopi din Ungaria, împreună cu Erdő Péter, cardinal și primat al Ungariei și Veres András, președintele Conferinței Episcopale Maghiare. Din Serbia este prezent Pénzes János de la Subotica, din Ucraina Majnek Antal de la Munkačevo, din capitala Republicii Moldova, Chișinău, episcopul diecezan Anton Coșa. Din dieceza austriacă de Sankt Pölten a sosit episcopul auxiliar, Anton Leichtfried, din dieceza de Linz vicarul episcopal, Maximilian Mittendorfer, de la Eisenstadt vicarul Pál László, din dieceza de Trier, Germania, episcopul auxiliar Franz-Josef Gebert, și nu în ultimul rând episcopul militar din Slovacia, František Rabek.
În spiritul relațiilor ecumenice, discursul de felicitare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române va fi rostit de arhiepiscopul Irineu din Alba Iulia.
Într-un gest ecumenic, fratern și de respect, sunt prezenți reprezentanţii Bisericilor istorice din Transilvania: Kató Béla episcopul eparhiei reformate a Ardealului, Csűry István episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Adorjáni Dezső Zoltán episcopul Bisericii Luterane Maghiare din România, Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Datev Hagopian, episcopul Arhiepiscopiei armene din România.
Aproximativ 25 de diplomați, membri ai guvernelor român și maghiar și reprezentanți ai consiliilor locale și județene participă de asemenea la consacrare. Din partea academiilor și universităților din țară și străinătate au sosit aproximativ 18 persoane.
La consacrare sunt de asemenea prezenți: mama și cei doi frați ai noului arhiepiscop, rudele din Covasna superioară și Odorheiul Secuiesc, foștii colegi de școală.
Preoții parohiilor, împreună cu credincioșii, au sosit în număr mare la Alba Iulia
Numărul preoților și al credincioșilor din Arhidieceza de Alba Iulia, din celelalte dieceze din Transilvania, din diecezele din Ungaria, depășește 6.000 de persoane.
În ultima vreme Catedrala de Alba Iulia a găzduit atâtea persoane doar cu ocazia Jubileului de 1000 de ani de la înființarea Arhidiecezei de Alba Iulia (2009) și la aducerea din cripta catedralei a rămășițelor pământești ale servului lui Dumnezeu episcopul Márton Áron în catedrală (2016).
Kovacs Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia, al 83-lea episcop în cei 1011 ani, cel de-al doilea episcop cu numele de Gergely și al doilea păstor cu numele de familie Kovács. Este cel de-al 16 episcop secui, și al 10-lea episcop alumn al Collegium Germanicum et Hungaricum din Roma.
EmS card. Gianfranco Ravasi va fi celebrantul principal iar ES Miguel Maury Buendia va fi co-consacrator, alături de ES Mons. dr. Jakubinyi György.
Credincioșii prezenți vor primi caiete liturgice, care conțin textele liturgice în latină, maghiară și română, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei de Alba Iulia.
Mesajul președintelui Klaus Iohannis
Instalarea Înaltpreasfinţiei Voastre în fruntea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de către Sanctitatea Sa Papa Francisc şi consacrarea ca păstor al credincioşilor Arhidiecezei de Alba Iulia îmi oferă fericita ocazie de a vă felicita şi de a vă transmite cele mai sincere urări de sănătate, bucurie duhovnicească şi slujire rodnică în această importantă misiune pe care v-a încredinţat-o Biserica Romano-Catolică.
Prin numirea Excelenței Voastre, înțelegem că Sanctitatea Sa transmite Arhidiecezei, dar și societății românești în ansamblul ei, din nou, un mesaj de iubire și încurajare. Ne amintim cu bucurie de vizita de stat, pastorală și ecumenică de anul trecut a Sanctității Sale. La Șumuleu Ciuc, Sfântul Părinte Papa Francisc a repetat chemarea de a merge împreună, de a fi pelerini ai secolului XXI. Ne-a îndemnat să ne respectăm identitățile și credințele, dar în același timp să depăşim diviziunile, să ne imaginăm şi să construim împreună lumea de mâine, pe care o vom dărui generaţiilor următoare.
Am convingerea că în fruntea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia veți păstori în acest spirit pe credincioșii romano-catolici și veți construi un dialog rodnic cu toţi fraţii creştini, pentru binele comun. În această misiune aveți încurajarea mea și sprijinul Statului Român!
Ceremonia instalării Excelenței Voastre se petrece în locul unde se odihnește Ioannes Corvinus, cel care a fost lumina lumii pentru creştinii români, maghiari și sârbi. Fie ca sărbătoarea de astăzi să rămână vie în amintirea celor prezenţi, întru mulţi şi fericiţi ani!