Pe aceeași temă
Prezentă miercuri în plenul Parlamentului European pentru a răspunde cu privire la situația din România și la criticile aduse guvernului de oficialii europeni, premierul Viorica Dăncilă a spus că nu a venit să dea socoteală cuiva și a avut un discurs extrem de agresiv, împănat cu mai multe neadevăruri sau pur și simplu reinventări ale realității. Ea a spus, printre altele, că PSD este iubit de popor pentru că a ridicat nivelul de trai al oamenilor.
Primvicepreședintele Comisiei Europene, care a avut și în urmă cu două zile un discurs extrem de critic la adresa autorităților române în Comisia LIBE, i-a reproșat modificarile aduse legilor Justiției care compromit toate progresele înregistrare de România din punctul de vedere al independenței Justiției și al luptei anticorupție. Un loc special a fost acordat modificării aduse procedurii de numire/revocare a șefilor de Parchete și faptul că președintele țării a fost forțat să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror al DNA, a cărei prestație la conducerea Parchetului Anticorupție a determinat un MCV pozitiv. De asemenea, Timmermans a adus reproșuri și cu privire la lipsa de reacție sau aruncarea în derizoriu, de către autoritățile române, a recomandărilor făcute de Greco, Comisia Europeană și de Comisia de la Veneția. Nu în ultimul rând, oficialul european a reproșat folosirea violenței împtriva manifestanților pașnici la mitingul diasporei din 10 august.
Ce a susținut Viorica Dăncilă miercuri în plenul Parlamentului European (monitorizare Ziare.com):
1. Justitia inainte de epoca Dragnea:
"Milioane de romani s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. S-au modificat probe, au fost martori santajati".
Nu exista nicio proba a acestei statistici, dar Ziare.com va solicita Guvernului roman sa ii puna la dispozitie aceste date, pe care in acest moment le stie doar prim-ministrul: milioanele interceptate. De asemenea, Executivul va trebui sa clarfice chestiunea probelor falsificate.
2. Dosarele politice, obtinute prin santaj, care au distrus cariere, desi in cele din urma oamenii (nevinovati) au fost achitati:
"Prin astfel de dosare contrafacute au fost inlaturati judecatori si procurori. In final, toti au fost achitati sau dosarele au fost clasate, dar ei au fost inlaturati". Aceasta naratiune a "victimelor justitiei" a fost intarita si de europarlamentarul PSD Dan Nica, care a mentionat ca exista un procent covarsitor de achitari - 98%.
Acesta este un exemplu evident de "jumatate de adevar", eficient in manipulare, pentru ca e mai greu de combatut decat o minciuna neoasa. Totusi, realitatea frusta e alta, iar procentul de achitari e cu totul altul.
In documentul prin care a cerut revocarea sefei DNA, ministrul Toader sustinea si el ca unul dintre argumente ar fi si rata mare a achitarilor, insa datele il contrazic.
De exemplu, in raportul intocmit de Raluca Pruna, ministrul al Justitiei inaintea lui Toader, se arata ca in 2015 "din 59.000 de inculpati trimisi in judecata, au fost achitati definitiv 1.193"
Si in anul 2017 au fost achitati definitiv, indiferent de perioada trimiterii in judecata, 1.036 inculpati, din care 995 inculpati persoane fizice (12 minori) si 41 inculpati persoane juridice. Din numarul total al inculpatilor achitati, pentru un numar de 123 de inculpati temeiul achitarii a fost dezincriminarea faptei sau iresponsabilitatea faptuitorului.
Asta inseamna ca ponderea achitatilor definitiv in totalul inculpatilor trimisi in judecata a fost de 1,7%.
3. "Jumatate dintre magistrati au dosare la DNA" - daca nu sunt date dintr-un raport de lucru pe care l-a primit doar Viorica Dancila, urmand sa il prezinte si public sau macar in vreun CSAT, atunci este o minciuna sau, pe sleau, o manipulare buna pentru televiziunile de propaganda, dar inadmisibila pentru Parlamentul European.
Cel mai probabil, Viorica Dancila a folosit aici datele publicate de Inspectia Judiciara dupa un control la DNA. IJ a fost criticata atunci tocmai pentru ca a dat aceste cifre fara sa faca analiza completa si fara sa spuna ce reprezinta ele, astfel ca ele sa poata fi folosite tocmai in astfel de discursuri.
In realitate, aceste dosare apar pentru ca cetateni nemultumiti in instante fac plangeri impotriva personalului judiciar - de la procurori si judecatori la grefieri, iar legea obliga si, totodata, stabileste ca automat se deschide dosar penal.
4. Protocoalele secrete, care au dus la interceptari ilegale: Este un leitmotiv al discursului PSD/ALDE sa eticheteze drept ilegale protocoalele dintre SRI si institutiile din justitie, desi nicio instanta nu le-a declarat in afara legii.
5. Jandarmeria a actionat legal, la fel ca in toate statele europene:
"Vad ca este acuzata Jandarmeria Romana pentru ca a intervenit la un miting neautorizat impotriva unor manifestanti violenti care au incercat sa ocupe cladirea Guvernului. (...) Nu pot accepta sub nicio forma ca Jandarmeria sa fie acuzata de actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa".
"Mitingul neautorizat" este un pseudo-adevar, parte a procesului de deturnare a procesului din 10 august. In ceea ce priveste actiunile legale si legitime ale Jandarmeriei, exista o cauza pe rol, deschisa de Parchetul General, unde deja au fost pusi sub acuzare capi ai Jandarmeriei.
Mai mult, la Parchetul General au fost depuse sute de plangeri penale impotriva fortelor de ordine care au intervenit asupra manifestantilor in data de 10 august.
articolul integral pe Ziare.com