Pe aceeași temă
Ministrul a anuntat in cadrul acestei intalniri ca România va participa în anul 2016 la demersurile Coaliţiei Globale cu până la 50 de militari, pentru activităţile de instruire şi consiliere a forţelor de securitate irakiene.
Ministrul Motoc a reiterat susţinerea României pentru acţiunile comunităţii internaţionale, destinate să asigure integritatea şi suveranitatea teritorială a Irakului în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.
"În prima zi, ministrul Motoc a luat parte la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale Coaliţiei care contribuie la operaţiile din Irak şi Siria, iar în cea de-a doua, 21 iulie, a participat, alături de şeful diplomaţiei, Lazăr Comănescu, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, la sesiunea comună a miniştrilor apărării şi de externe, găzduită de secretarul de stat John Kerry şi secretarul apărării Ashton Carter.
Pe parcursul discuţiilor, au fost condamnate cu fermitate atacurile teroriste comise de ISIL/DAESH împotriva populaţiei civile, atât în statele din Orientul Mijlociu, cât şi în statele europene şi SUA şi a fost exprimat sprijinul politic din partea statelor membre pentru continuarea acţiunilor Coaliţiei, pentru contracararea acestei mişcări jihadiste transnaţionale.
În context, au fost evaluate eforturile de combatere a ISIL/DAESH şi a stadiului progreselor realizate pe linia stopării acţiunilor organizaţiei teroriste. De asemenea, au fost analizate provocările viitoare în sensul accelerării măsurilor de combatere a ISIL/DAESH, precum şi stabilizării zonelor eliberate de sub ocupaţia organizaţiei teroriste.
De asemenea, a fost subliniat rolul important al NATO în cadrul procesului de consolidare a capacităţii de apărare irakiene prin intermediul pachetului de capabilităţi dedicat acestei ţări, precum şi din perspectiva utilizării avioanelor AWACS ale Alianţei Nord-Atlantice în sprijinul forţelor Coaliţiei de luptă împotriva ISIL/DAESH", anunta MApN, in comunicatul citat.