Ministerul Cercetarii si «reorganizarea». Un membru CNCS spune ca se teme de «restauratie»

E.b. | 02.02.2017

Ministerul Cercetarii a trimis o adresa catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), organism consultativ al ministerului, prin care informeaza institutia ca intentioneaza sa reorganizeze organismele consultative din subordine, invocand necesitatea de a duce la indeplinire masuile cuprinse in Programul de Guvernare, spune Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia si membru al CNCS.

Pe aceeași temă

 

  

 

Dogaru a lansat o petitie prin care le cere ministrului Cercetarii si premierului Sorin Grindeanu sa opreasca reorganizarea organismelor consultative ale ministerului, printre care se numara si CNATDCU, avand in vedere ca acestea au fost infiintate anul trecut printr-o procedura transparenta, conform HotNews.ro.

 

"Avand in vedere schimbarile efectuate in structura Guvernului, precum si deciziile necesar [sic] a fi luate pentru ducerea la indeplinire a masurilor cuprinse in Programul de guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului nr.1/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, va informam ca Ministerul Cercetarii si Inovarii urmeaza sa emita Ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia.

 

In consecinta, va rugam sa dispuneti cele necesare pentru anularea sedintelor de lucru deja convocate, urmand ca programarea sedintelor de lucru sa fie facuta numai dupa publicarea noilor Ordine privind atributiile si responsabilitatile CNCS ca organism consultativ al Ministerului Cercetarii si Inovarii", se arata in adresa transmisa CNCS si semnata de secretarul general Dan Popescu.

 

Cristian Dogaru arata in apelul sau ca aceste organisme consultative au fost infiintate "in mod transparent si democratic", iar membrii lor au fost numiti prin Ordin de Ministru pentru o perioada predeterminata. 

 

Printre oganismele consultative se numara:

 

Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare - CCCDI;
Consiliul National al Cercetarii Stiintifice - CNCS;
Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii - CNECSDTI;
Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - CNATDCU.

 

 

"Reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de cand au fost infiintate, nu este justificata de venirea la putere a unui nou guvern; aceste organisme sunt entitati profesionale apolitice. Ne temem - semnatarii acestei petitii - ca masura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de «restauratie», impus in mod ilegal si nedemocratic de PSD si aliatii sai dupa castigarea votului popular in decembrie. Una din tintele principale este, foarte probabil, CNATDCU, pentru a impiedica analiza si sanctionarea cazurilor de abatere de la buna conduita in cercetarea stiintifica, inclusiv cazuri de plagiat, cu care se confrunta clasa politica a Romaniei. Ne temem, de asemeni, ca reorganizarea CNCS este motivata de dorinta de a re-crea un organism care sa favorizeze, in mod discretionar, clientela politica a partidului de guvernamant".

 

Petitia a fost semnata pana la ora transmiterii acestei stiri de 141 de persoane, in marea lor majoritate profesori universitari, cercetatori si studenti.

 

Semnatarii solicita "in mod imperios" ministrului sa nu reorganizeze aceste organisme consultative si sa le lase sa isi continue activitatea.

 

Mircea Dumitru, fostul ministru al Educatiei, a aprobat la finalul lunii noiembrie, prin ordin, componenta noului Consiliu National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), respectiv regulamentul de organizare si functionare al forului. Alexandru Babes, cercetator si profesor de Neurobiologie la Universitatea din Bucuresti, a fost numit presedinte al CNCS. Consiliul National al Cercetarii Stiintifice este un organism consultativ al Ministerului Educatiei si are drept misiune principala stimularea excelentei in cercetarea stiintifica.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22