Ministerul Culturii a dublat suma acordată restaurării patrimoniului

Iulian Popescu | 02.02.2016

Patrimoniul Romaniei se degradeaza cu o viteza mai mare decat cea cu care poate fi restaurat de catre Ministerul Culturii, a avertizat luni Vlad Alexandrescu, ministrul de resort, care a explicat c.

Pe aceeași temă

 

El a precizat că anul acesta ministerul va aloca mai multi bani acestui domeniu:

 "Prin bugetul pe care l-am propus pentru 2016 si care a fost aprobat in Parlament am dublat suma alocata Planului National de Restaurare, care este destinata restaurarii obiectivelor de patrimoniu si care este derulata prin Institutul National al Patrimoniului. Ea este acum de 50 de milioane de lei.

Anul trecut a fost de 23 de milioane de lei. Nu este o suma foarte mare si sunt foarte multe santiere care sunt deschise, peste o suta. Asta este una din probleme.

Cu cat deschizi mai multe santiere, cu atat reusesti sa inchizi mai putine, pentru ca fiecare are exigentele lui (...) Deci vom reusi cu siguranta sa facem anul asta mult mai mult decat anul trecut, dar asta nu inseamna ca vom rezolva toate situatiile de urgenta din tara si ca vom putea interveni in toate obiectivele de patrimoniu care se degradeaza. In general, in Romania, patrimoniul se degradeaza cu o viteza mai mare decat cea cu care putem noi restaura", a afirmat ministrul Culturii, citat de Mediafax.

 

Vlad Alexandrescu a vorbit si despre situatia monumentelor aflate in proprietate privata, precizand ca la nivelul Ministerului Culturii exista un grup de lucru care are rolul de regandi Codul national al patrimoniului, astfel incat acesta "sa prevada tot felul de situatii, inclusiv obligatii pentru detinatorii de cladiri de patrimoniu".

 

"Deocamdata, obligatia patrimoniala, de restaurare sau de ingrijire a unui moment, este inscrisa in cartea funciara (...) Nu pot sa-mi bat joc de un obiectiv de interes national. Daca nu am banii sa-l intretin, sa-l restaurez, atunci trebuie sa-l cedez. In Franta, se vand castele cu suma de un euro, pentru ca cheltuielile pentru reabilitare, pentru restaurare sunt atat de mari, incat cel care cumpara se angajeaza la niste investitii majore", a spus ministrul Culturii.

 

Vlad Alexandrescu a facut referire si la persoane care au degradat in mod voit imobile de patrimoniu. "S-a pus intentionat foc unor cladiri de patrimoniu ca sa se ajunga la o declasare a monumentului istoric pentru a se obtine un teren viran si a face posibila o investitie imobiliara", a spus Vlad Alexandrescu, precizand ca in acest sens este necesara "intarirea masurilor administrative, care tin si de Politie, de o anumita disciplina".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22