Pe aceeași temă
A fost votat de asemenea un amendament care suplimentează bugetul ministerului cu 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro) pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brancuşi ”Cuminţenia Pământului,” transmite Hotnews.
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a cerut comisiile de specialitate suplimentarea bugetului pentru achizitionarea acestei sculpturi. Ministrul a precizat ca familia care detine sculptura cere 20 de milioane de euro, însa opera de arta a fost evaluata de doi experti independenti la 4 milioane de euro si, respectiv, la 7-9 milioane de euro.
Alexandrescu considera ca alocarea unei sume de bani în acest scop ar facilita derularea negocierilor, putându-se deruala de asemenea o campanie de subscriptie publica.
In luna septembrie 2014, sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane de euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. Ministerul Culturii a oferit, la inceputul anului 2015, suma de 2 milioane de lei pentru achizitionarea sculpturii ”Cumitenia Pamantului”. Oferta a fost refuzata de proprietari, iar dreptul de preemptiune al statului a expirat.
Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.
Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".