Pe aceeași temă
După cazul polițistului lovit cu mașina de un om de afaceri turc, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat, la iniţiativa ministrului Gabriel Oprea, un proiect prin care pedepsele pentru infracțiunile de ultraj - agresiunile împotriva poliţiştilor, jandarmilor sau magistraţilor - să fie majorate cu două treimi, potrivit unui comunicat al instituției.
Proiectul propune modificarea a două articole din Codul Penal: articolul 257 - Ultrajul şi articolul 279 - Ultrajul judiciar. Intervenția va crește pedepsele pentru aceste fapte, pentru a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.
De asemenea, proiectul conține și majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
"Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât şi analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această iniţiativă. Susţin cu tărie că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectaţi şi mai bine protejaţi de lege", a declarat ministrul Gabriel Oprea, citat în comunicat.
În anul 2014, au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele şase luni ale anului 2015, 247.
Duminică noapte, un om de afaceri turc a accidentat grav un poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei, care îi făcuse semn să oprească. Şoferul, care avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu o viteză de 180 - 200 km/h, a intrat cu maşina în poliţist, care a fost purtat pe capotă pe o distanţă de 350 de metri, iar apoi aruncat la 10 metri pe şosea.
Poliţistul Gheorghe Ionescu este în stare deosebit de gravă, la Spitalul Floreasca, iar cetăţeanul turc Abdullah Atas a fost arestat.