Pe aceeași temă
Ministerul Economie planuieste sa preia rafinaria Arpechim de la OMV PETROM pentru a functiona ca parte integranta cu rafinaria de la Oltchim. Intentia celor de la OMV de a demola o parte din platforma de la Pitesti nu le-a ridicat niciun semn de intrebare oficialilor de la Ministerul Economiei sa renunte la proiect. Cu toate acestea ministerul va cheltui sume pe care inca nu le-a oferit opiniei publice pentru un astfel de proiect care cel putin pe hartie pare a fi inutil. Ministerul Economiei a angajat casa de avocatura Bostina si Asociatii ca sa realizeze proiectul " Functionare integrata a SC Oltchim SA cu Rafinaria Arpechim, aflata in proprietatea OMV PETROM SA, informeaza Hotnews.
CONTEXT:
La inceputul acestui an OMV PETROM au anuntat ca va demola o parte din rafinaria Arpechim pentru a face in loc un depozit de produse petroliere.
Neoficial, la nivelul Guvernului se stia de mai multe luni de aceasta intentie. Rafinaria Arpechim este inchisa din 2011. In urma cu un an, fostul ministru al economiei, Constantin Nita, a spus ca statul intentioneaza sa preia rafinaria pentru a o vinde la pachet cu Oltchim, negocierile cu OMV Petrom in acest sens fiind avansate. Doar ca niciun investitor nu s-a arata interesat nici de Oltchim, nici de Arpechim, nici de Oltchim la pachet cu Arpechim. Rafinaria Arpechim a fost inchisa tocmai pentru ca nu mai era rentabila, fiind estimate pierderi de peste 100 milioane euro pe an in conditiile functionarii ei, si pentru ca necesita costuri uriase in raport cu ce putea oferi. Pentru repornire erau necesare modernizari, retehnologizari si investitii de mediu de peste 250 milioane euro. OMV Petrom se baza si se bazeaza pe rafinaria Petrobrazi unde este prelucrata intreaga productie de titei. Astfel, pentru Arpechim ar fi trebuit sa importe titei. In plus, pentru combinatul Oltchim nu intreaga capacitate a rafinariei este necesara, ci doar 15%. Doar atat era prevazut pentru productia de Nafta si GPL, materie prima necesara Oltchim. Practic, parea mai rentabil importul materiei prime decat efectuarea unor investitii de sute de milioane de euro pentru producerea ei.
Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca "potentialii investitori interesati de societatea Oltchim doresc o linie integrata Rafinarie Arpechim ¬ Petrochimie Bradu ¬ Petrochimie platforma de la Rm Valcea, avand in vedere ca Rafinaria Arpechim Pitesti asigura materiile prime necesare pentru activitatea de petrochimie de la Divizia Petrochimica Bradu". Insa aici apar cateva semne de intrebare. Daca sunt investitori interesati atat de Oltchim cat si de Arpechim de ce nu exista o negociere directa si ar trebui ca statul sa intervina pentru ca Arpechim sa treaca in proprietatea lui si apoi sa fuzioneze cu Oltchim.
Reprezentantii Ministerului Economiei au fost intrebati de suma pe care au cheltuit-o pentru intrebuintarea acestui contract si au spus ca "OPSPI a publicat anuntul de atribuire a contractului de consultanta juridica pe site-ul OPSPI, unde a fost indicata societatea civila de avocatura selectata, fara a fi insa mentionata valoarea respectivului contract".
Adica, valoarea estimata este mai mica decat cea care ar fi obligat OPSPI sa publice anuntul pe SEAP. Potrivit OUG 34/2006 privind achizitiile publice, la o valoarea mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro, OPSPI avea de ales ca este de acord sau nu sa publice anuntul pe SEAP. In cele din urma nu au fost de acord. "Publicarea pe site-ul operatorului SEAP a anuntului de atribuire ar implica si publicarea valorii cu care a fost incheiat contractul respectiv de consultanta juridica, acest lucru putand influenta viitoarele proceduri de selectie derulate de OPSPI pentru angajarea de servicii de consultanta juridica. Astfel, luand in considerare prevederile art. 56, alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2006 care lasa la latitudinea autoritatii contractante publicarea sau nu de catre operatorul SEAP a anunturilor de atribuire a contractelor de prestari servicii de consultanta juridica, OPSPI nu a fost de acord cu publicarea acestui anunt si pe site-ul SEAP".
Ministerul Economiei invoca art 56, alin 2 din OUG 34/2006 care permite ca achizitiile pentru serviciile de consultanta juridica a caror valoare este sub 125.000 euro sa nu fie publicate pe SEAP. Astfel, anuntul a fost publicat pe site-ul OPSPI, dar fara prea multe detalii.
Proiectul de preluare a Arpechim a starnit suspiciuni la nivelul Comisiei Europene. Comisia Europeana a cerut Romaniei o serie de clarificari pe tema privatizarii combinatului Oltchim, intrucat exista suspiciuni ca statul nu se comporta ca un investitor privat, iar preluarea rafinariei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petroliera, a declarat in luna august 2014, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Posibila preluare a Arpechim inseamna in cele din urma preluarea unei a doua parti a rafinariei. In 2011, combinatul Oltchim a preluat platforma petrochimica Bradu din cadrul Arpechim Pitesti. S-au facut anumite investitii insa au fost insuficiente pentru a ajuta Oltchimul. SE pare ca unul dintre motivele principale pentru care Oltchim a intrat in insolventa in prima instanta a fost si din cauza preluarii rafinariei parte a Arpechim. In ambele proiecte a fost implicata casa de avocatura Bostina& Asociatii.
Combinatul Oltchim se afla in insolventa din ianuarie 2013.
Traian Basescu spunea despre Doru Bostina ca este un avocat interesat sa prinda numai dosare mari. "La Loteria e foarte interesant, avocatul asta, Bostina, se plimba peste tot, e si la Intrarom, si la EADS, si la Microsoft, e un avocat interesant, prinde numai asistenta la dosare mari", a declarat Basescu in 2014. Potrivit presei, avocatul Doru Bostina ar fi unul dintre denuntatori in dosarul contractelor de licentiere Microsoft. De asemenea, Bostina este inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, alaturi de omul de afaceri Gruia Stoica, care este acuzat de cumparare de influenta. Potrivit DNA, Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este acuzat de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia. Bostina este membru in Baroul Ilfov de la finele anului 2013, desi fusese exclus din Baroul bucuresti pentru o condamnare definitiva. Bostina s-a putut inscrie in Baroul Ilfov dupa ce o hotarare in instanta a anulat excluderea sa din avocatura si eliminarea sa de pe tabloul avocatilor din Baroul Bucuresti. Avocatul Doru Bostina a fost exclus din profesia de avocat de catre Uniunea Barourilor din Romania (UNBR) pe 29 iulie 2013, ca urmare a unei condamnari definitive de trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri si uz de fals, condamnare primita in anul 2011