Ministerul Educaţiei l-a SPĂLAT OFICIAL pe Ponta de PLAGIAT

Fara Autor | 21.03.2013

Pe aceeași temă

Ministerul Educaţiei a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, cu toate că Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au adus probe consistente că premierul a copiat masiv fără semnele citării. Ministerul a ignorat deciziile celor două instituţii şi a luat în calcul doar concluziile Comisiei Naţionale de Etică, instituţie din subordinea sa, care a constat anul trecut că lucrarea lui Ponta nu conţine elemente de plagiat.

 

Pe 19 iulie 2012 Comisia Naţională de Etică a trimis Ministerului Educaţiei raportul oficial prin care a constat că premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat intitulată "Curtea Penală Internaţională". Potrivit procedurilor, decizia CNE trebuia să fie aprobată de Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei. Într-un răspuns oficial transmis gândul de Ministerul Educaţiei se precizează că Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei a aprobat pozitiv raportul CNE. Altfel spus, Ministerul Educaţiei condus de Remus Pricopie a oficializat decizia de neplagiat pentru premierul Ponta.

În temeiul prevederilor art. 323 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, Direcţia Generală Juridică a avizat favorabil Hotărârea Consiliul Naţional de Etică (CNE). Prin această hotărâre a fost aprobat Raportul final privind soluţionarea sesizării cu obiect teza de doctorat cu titlul „Curtea Penală Internaţională”, susţinută  de către d-nul Victor Ponta”, se precizează în răspunsul oficial trimis de Ministerul Educaţiei.

 

Ministerul nu îi retrage titlul de doctor în drept penal

Gândul a solicitat Ministerului Educaţiei să spună oficial dacă îi va retrage titlul de doctor în baza solicitării făcute de Universitatea Bucureşti. Ministerul a precizat pentru gândul că a respins solicitarea Universităţii pe motiv că aceasta nu avea competenţă să examineze doctoratul.

Având în vedere prevederile art. 291, art.304, art.306, art. 307, art. 309, art. 310, art. 318, art. 320 - 324, art. 326 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, precum şi prevederile art. 42 alin.(3) din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, Direcţia Generală Juridică a constatat că doar CNE are competenţa legală de a soluţiona sesizările cu privire la abateri de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare pentru persoanele care se încadrează în excepţia prevăzută de art. 42 alin.(3) din Legea 206/2004. În consecinţă, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti nu avea competenţă legală de a soluţiona, de a cerceta şi dispune în cazul expus mai sus”, precizează Ministerul Educaţiei

Informaţiile prezentate mai sus au fost transmise de Ministerul Educaţie după expirarea termenului legal prevăzut în legea 544/2001. Ministerul a răspuns cererii formulate de gândul numai după ce am notificat instituţia că ne vom adresa instanţelor pentru că refuză să răspundă unei adrese oficiale.

Ministrul Remus Pricopie a evitat să se pronunţe pe plagiatul lui Victor Ponta. Într-un interviu pentru gândul  a declarat doar că va aplica legea. În schimb, fostul ministru Ecaterina Andronescu a fost mai tranşantă declarând după ce CNE a emis decizia de neplagiat că, în opinia ei, cazul este închis.

 

"Autorul ei şi-a însuşit într-o manieră necinstită afirmaţii"

Universitatea Bucureşti a emis două rapoarte oficiale prin care au constat că Victor Ponta a copiat în teza de doctorat bucăţi consistente din alte cărţi fără a cita sursa.

"Lectura atentă a celor 432 de pagini permite observarea în numeroase ocazii a unor pasaje frecvente şi abundente, împrumutate de la alţi autori, fără nici o trimitere la original. Ghilimele, care sunt de rigoare în cadrul citatelor, şi indicarea sursei citatului, sunt în general absente din teza supusă expertizei. Ţinând cont de frecvenţa acestor împrumuturi, se poate ajunge la concluzia că o parte substanţială din teza prezentată şi susţinută de domnul Victor Ponta nu îi aparţine, căci autorul ei şi-a însuşit într-o manieră necinstită afirmaţii care nu îi aparţin, ceea ce constituie, conform definiţiei general admisă, plagiat, faptă care se pedepseşte în cea mai mare parte a legislaţiilor", se arată într-unul din rapoartele universităţii.

Primaconstatare a plagiatului a fost făcută de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Concluzia emisă de CNATDCU pe 26 iunie a fost că 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate.

O analiză independentă realizată de gândul a constat că pasaje sau pagini întregi din lucrarea lui Dumitru Diaconu se regăsesc în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Cele mai multe sunt luate ad litteram, în alte situaţii Victor Ponta a operat corecturi minore (de litere, conectori sau punctuaţie). Puteţi vedea, la finalul articolului, filă cu filă, cum s-a transpus cartea profesorului Dumitru Diaconu în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta.

 

Quirin Schiermeier de la Nature: ”În Germania, ministrul Educaţiei a demisionat pentru mai puţin”

Premierul Victor Ponta a fost prima dată acuzat de plagiat de revista Nature unde jurnalistul Quirin Schiermeier a publicat pe 18 iunie 2012 un articol în care prezenta probele plagiatului. Contactat de gândul, jurnalistul a declarat că este surprins de decizia ministerului. ”Când am publicat articolul documentele pe care le-am avut la dispoziţie arătau fără nici un dubiu că premierul Ponta a plagiat în lucrarea sa. Sunt surprins să aflu acum că Ministerul Educaţiei din România a constat că nu există elemente de plagiat. Cred că o astfel de analiză trebuia făcută de experţi independeţi. Ministerul fiind în subordinea Guvernului trebuie să îi fie loial. Ministrul Educaţiei din Germania, Annette Schavan, acuzată de plagiat a demisonat, iar în cazul ei dovezile de plagiat erau mult mai puţine faţă de cele din cazul lui Victor Ponta”, declarat pentru gândul Quirin Schiermeier

Premierul Victor Ponta a declarat în permanenţă că nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi a acuzat în permanenţă că acest caz a fost creea de către Traian Băsescu şi PDL. De altfel, Victor Ponta a declarat că va demisiona dacă CNE îl va declara plagiator. Ceea ce nu s-a întâmplat.

 

Parlamentul modifică legea în favoarea plagiatorilor

Unul din efectele cazului de plagiat al premierului Victor Ponta a fost acela că Parlamentul a decis să modifice Legea Educaţiei Naţionale în sensul că plagiatul să fie constat de acum înainte doar prin instanţă.

Până acum legea prevedea în cazul plagiatului următoarele: ”Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin  inculcarea prevederilor Codului de etica şi deontologie universitară”.

În Parlament legea a fost modificată astfel că rectorii nu mai pot anula titlurile de doctor, ci doar poate cere unei instanţe să anuleze acest titlu: ”Art. 146 – Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.

Sursa: gandul.info.

 

CITIŢI ŞI:

- Scrisoarea Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta! va fi depusa la Ministerul Educatiei astazi, la ora 13.00

- Ping-pong cu plagiate: de la Ponta la Andronescu

- Frăţia plagiatorilor

- Peste 2.200 de semnatari ai scrisorii Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta. Ministrul ARE COMPETENTE depline sa-i ridice titlul

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22