Ministerul FINANTELOR paseaza RESPONSABILITATEA problemei REDEVENTELOR viitorului Guvern: Avem nevoie de timp pentru DEZBATERI

P.c. | 28.11.2014

Pe aceeași temă

Ministerul Finantelor amana gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemei redeventelor, pasand responsabilitatea viitorului Guvern. Prelungirea sistemului actual al redeventelor cu un an este motivata de Ioana Predescu, ministrul finantelor, prin faptul ca e nevoie de timp pentru organizarea unor dezbateri pe aceasta tema cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri si cu societatea civila, relateaza Hotnews.

 

"Trebuie sa avem predictibilitate fiscala". Asa a spus ministrul finantelor, Ioana Petrescu, motivand amanarea.

 

Ministrii si premierul Ponta stiau inca din mai 2012 ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014. Mai mult, toate guvernele Ponta s-au laudat ca vor gandi un nou sistem, astfel incat statul roman sa castige mai mult. 


Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor. Programul a fost lansat in mai 2012. De atunci, au tot urmat declaratii ale ministrilor finantelor, ai economiei, ai energiei si ale premierului insusi, despre cat de intens se lucreaza la noul sistem de redevente. 



Ponta, in ianuarie 2013: "Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Ideea este sa marim redeventele in toate celelalte zone care tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile"

 

Ponta, in iunie 2013:"Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond - nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru... o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara", spunea tot premierul.
 

O luna mai tarziu, Ponta spunea ca noua lege a redeventei va fi finalizata chiar in 2013, chiar cu un an mai devreme fata de cand trebuie. 

 

CITITI SI: Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele raman in 2015 la nivelul actual. In 2016 vor fi indexate cu inflatia

 

Ponta, in iulie 2013: "Vreau sa adaug faptul ca, in acest an, vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind redeventele. Expira cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, redevente la media europeana. Mergem spre media UE insa din cate stiu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Insa ar putea sa fie si mai repede daca vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esentiala pentru Romania. Evident vor fi redevente diferite deoarece costurile investitiilor din Marea Neagra sunt diferite. Una este cand sapi in Gorj si alta cand sapi la 2.000 m in Marea Neagra. Si la gazele de sist. ANRM face un studiu comparativ la nivel international si la sfarsitul lunii august vom avea un studiu comparativ".

 

Ponta, in februarie 2014: "Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente"
 

Acum, se pare, Ministerul Finantelor nu mai are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente. Amana obiectivul, mai ales ca pentru la anul se pregateste un alt Guvern, cel al PNL. In plus, in ultimele zile s-au tot anuntat, pe Facebook, proteste in strada din cauza redeventelor, mai ales dupa ce a aparut informatia ca acestea ar putea fi inlocuite cu o taxa pe profit, mult mai dezavantajoasa pentru stat.
 

Ioana Petrescu scapa, insa, de orice grija si, poate, nici protestele nu vor mai avea loc.  "Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp sa-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civila, sa-l trecem prin Parlament si sa-l discutam cu toata lumea, sa fie inteles si sa avem predictibilitate fiscala, sa fie cunoscut cu cel putin un an inainte de toate partile interesate (...)Ca atare, am decis ca de la 1 ianuarie 2015 sa prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri si pentru a trece aceasta lege prin Parlament", a declarat Ioana Petrescu intr-un interviu acordat joi Agerpres.
 

Reamintim ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, lucru prevazut si in Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom. Chiar daca termenul prevazut de lege expira luna viitoare, Guvernul a dat dovada de o totala lipsa de transparenta, evitand sa puna in dezbatere publica un proiect privind noul sistem de redevente petroliere. Asta nu inseamna ca nu s-a lucrat la un proiect si ca nu au avut loc negocieri cu reprezentantii companiilor petroliere. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in luna decembrie, cu putin timp inainte de aplicare, urma sa fie aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obtinut din exploatare, in loc de redevente. Practic, OMV Petrom, de exemplu, ar urma sa nu mai plateasca redevente, ci o taxa pe profitul din exploatare. In plus, Guvernul va renunta la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22