Pe aceeași temă
Atunci, Raluca Prună a afirmat că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, iar declaraţiile au fost făcute în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale.
Ministerul Justiţiei precizează că, "în dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să îi inducă în eroare pe partenerii de la CEDO", a oprit un memorandum pregătit pentru o şedinţă de guvern din ianuarie şi care conţinea estimări nerealiste, fiind aprobat în schiimb, în aprilie, un alt memorandum care vizează construcţia a două penitenciare până în anul 2021.
"Afirmaţia a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, al nevoii de avea aceste investiţii şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale. Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar. Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot", arată Ministerul Justiţiei.
Conform MJ, "în dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO", Ministerul Justiţiei a oprit un memorandum pregătit pentru şedinţa de guvern din 19 ianuarie 2016 şi care conţinea estimări nerealiste şi, în schimb, a inclus în acel memorandum (memorandum I) obligaţia pentru agentul CEDO şi instituţiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă şi cu un buget asumat (Memorandum II).
Ministerul Justiţiei mai precizează că acest memorandum a fost aprobat de Guvern în 27 aprilie şi vizează construcţia a două penitenciare până la 2021, precum şi preluarea a două amplasamente pentru reamenajare (până în 2023).
"România are nevoie de un cadru predictibil de finanţare a investiţiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală. E bine ca discutăm public acest lucru, chiar şi în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiţii în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare", conform MJ.
*****
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare.
"Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO - şi spun bine minţit la CEDO - că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci, eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu aveam aceşti bani", a spus Raluca Prună în şedinţa CSM.
PSD a depus, luni, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată ”Şi minciuna poate ucide”.
”Declaraţiile publice pe care le-a făcut doamna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. Nu cred că va ţine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea (...) să poată să explice ce a vrut să spună. (...) Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună”, a motivat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
*****
Precizări cu privire la afirmaţia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din data de 6 oct 2016, conform site-ului MJ
Afirmația a fost făcută în contextul lipsei investițiilor pentru instanțe, nevoia de avea aceste investiții, și necesitatea unei programări bugetare multianuale;
Comparația cu sistemul penitenciar și fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar;
Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuțiilor tehnice din minister, și în ședințele de dezbatere pe tema acțiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunțarea de către CEDO a unei hotărâri pilot;
În dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru ședința de guvern din 19 ianuarie 2016 și care conținea estimări nerealiste ;
În schimb, am inclus în acel memorandum (memorandum I) obligația pentru agentul CEDO și instituțiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă și cu un buget asumat (Memorandum II);
Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcția a două penitenciare până la 2021, precum și preluarea a două locații pentru reamenajare (până în 2023)
România are nevoie de un cadru predictibil de finanțare a investițiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală;
E bine ca discutăm public acest lucru, chiar și în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiții în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare.