Ministerul Justitiei: Pachet de legi pentru reforma Justitiei supus dezbaterii publice

Dora Vulcan | 07.10.2016

Ministerul Justitiei a lansat vineri, pe portalul sau, proiectul de lege pentru modificarea si completarea legilor Justitiei pentru informare si consultare publica. Este vorba de trei legi esentiale pentru functionarea sistemului de Justitie: cea privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea privind organizarea judiciara si pe cea privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Prin acest proces, Ministerul Justiției dorește informarea și consultarea publicului, respectiv, a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justiției,  cetățenilor, mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, cu privire la soluțiile legislative propuse pentru eficientizarea și îmbunătățirea activității și organizării sistemului judiciar, în vederea asigurării unui serviciu public de calitate", se spune in declaratia de intentie publicata pe site-ul Ministerului Justitiei.

 

Consultarea este susținută, în plan local, și printr-o serie de întâlniri regionale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București cu magistrați, reprezentanți ai altor profesii juridice, parteneri instituționali și ONG-uri.

 

Data limită până la care sunt așteptate propuneri din partea cetățenilor este 11 noiembrie 2016.

 

 

 

Miza modificarilor legii care-i priveste pe magistrati o reprezinta cel care va face numirea sefilor de Parchete

 

 

In ceea ce priveste proiectul de modificare a legii 303 privind statutul magistratilor, miza o reprezintă cel care-i va numi pe sefii Parchetelor, adica inclusiv conducerea DNA.

 

In varianta propusa de CSM, acestia ar trebui numiti de presedinte si ar trebui sa aiba o vechime de minimum 15 ani. Presedintele nu poate, insa, respinge motivat propunerea.

 

In varianta ministerului, propunerea o face ministrul Justitiei iar vechimea in Parchet ar trebui sa fie de minumum 10 ani.

 

„Dezbaterea despre titularul propunerii catre presedinte este mai veche si aici se confrunta doua viziuni diferite. Unii magistrati sustin ca propunerile sunt politizate cata vreme sunt facute de ministerul justiei, care face parte dintr-un guvern politic.  Prin urmare, propunerile ar trebui sa treaca din mana executivului la reprezentantii magistratilor (CSM). Cealalta viziune se bazeaza pe faptul ca raspunderea pentru politica penala se rasfrange in primul rand asupra guvernului si presedintelui, care trebuie sa-si asume propunerile. Pe de alta parte, CSM n-a dat dovada, cu rare exceptie, de spirit reformist in activitatea ultimilor ani si a jucat discutabil rolul de gestionar al carierelor magistratilor”, spune Hotnews.ro

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22