Ministerul Mediului propune închisoare între 1 și 3 ani pentru incendierea neautorizată a deșeurilor

Laurentiu Gheorghe | 26.06.2021

Ministerul Mediului propune pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani pentru arderea fara autorizatie a deseurilor, , un fenomen care a luat amploare în toată România.

Pe aceeași temă

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de lege care aduce sancțiuni mult mai dure decât acum pentru persoanele care ard ilegal deșeuri. În premieră, proiectul propune închisoare până la 3 ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor, un fenomen care a luat amploare în toată România.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat de guvern și apoi trimis la Parlament, prevede practic dublarea actualelor amenzi pentru o serie de contravenții legate de gestionarea deșeurilor. Amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă – de 500.000 de lei.

În plus, proiectul prevede că inspectorii Gărzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sancțiune, ci trebuie să aplice direct amenzi.

Marea noutate adusă de proiect este pedepsirea cu închisoarea de la 1 la 3 ani a infracțiunilor care constau în arderea deșeurilor fără autorizație de mediu.

Textul articolului propus de Ministerul Mediului:

”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”.

Un alt articol din proiect prevede că plângerile formulate de firmele sancționate nu vor suspenda executarea sancțiunilor.

Proiectul de lege vine pe fondul înmulțirii alarmante a arzătoarelor ilegale de deșeuri, deseori în jurul marilor orașe, în care sunt incinerate deșeuri importate ilegal în România. Aceste instalații, construite fără autorizație de mediu, au un impact major asupra calității aerului, fiind una dintre principalele surse de poluare.

Inspectorii Gărzii de Mediu fac razii constante în localități precum Sintești (Ilfov), cunoscute pentru aglomerarea de incineratoare ilegale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22