Pe aceeași temă
Prezentarea bilantului va avea loc incepand cu ora 11.00, la Cercul Militar National.
"Romanii devin tot mai vigilenti la abaterile de la ordinea de drept, dar si mai hotarati sa isi apere drepturile si libertatile, aspecte strans legate si de perceptia asupra coruptiei. Faptul ca, la nivelul unei tot mai largi parti a societatii, aceste principii se transpun in mod de viata inseamna ca asteptarile publice de la toate componentele sistemului judiciar sunt din ce in ce mai mari. Cu atat mai important este ca dumneavoastra sa ramaneti loiali normei constitutionale "Nimeni nu este mai presus de lege" si sa va exercitati atributiile cu obiectivitate, fara a fi influentati de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenta ei politica ori de alta natura", declara Iohannis la bilanțul anterior al Ministerului Public, citat de news.ro.
Iohannis s-a referit tot atunci la "incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotararilor judecatoresti sau a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania" si nota ca atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut o crestere ingrijoratoare, motiv pentru care "apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar, precum si a reputatiei profesionale a magistratilor sunt cat se poate de necesare".
Tudorel Toader recidivează: Nu participă nici la bilanțul Parchetului General
După ce a cerut revocarea din funcție a procurorului șef Laura Codruța Kovesi, Toader a confirmat că a primit raportul de activitate al Parchetului General, care cuprinde și rapoartele DNA şi DIICOT pe anul 2017. Cu toate acestea, el nu va participa nici la bilanțul Ministerului Public, așa cum nu a făcut-o nici la cel prezentat de Codruța Kovesi căreia tocmai îi ceruse revocare, anunț pe care l-a făcut sub anumite pretexte chiar la ședința CSM unde se discuta raportul său de revocare. Toader îi imputase șefei DNA că nu i-a trimit raportul odată cu invitația de participare la eveniment, deși prerogativa aparține procurorului general. Kovesi a motivat că s-a lucrat până în ultima clipă la actualizarea unor informații de ultimă oră și inserarea acestora în raport. Potrivit legii, raportul trebuie înaintat ministrului până la sfârșitul lunii februarie, termen în care Kovesi se încadrase. În baza art.79 din legea privind organizarea judiciară, ministrul Justiției trebuie să prezinte propria evaluare asupra raportului PÎCCJ în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Tudorel Toader a mai declarat pentru Știripesurse.Ro că nu s-a stabilit încă data la care se va prezenta raportul în Parlament.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susține fără niciun fel de ezitare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, iar raportul prezentat de acesta (referitor la managementul DNA - n.r.) nu poate fi combătut de cineva de bună credinţă. Preşedintele PSD spune că a ţinut să facă precizarea referitoare la ministrul Justiţiei pentru că a fost "o avalanşă de critici împotriva dumnealui", inclusiv ştiri despre o posibilă remaniere.