Pe aceeași temă
Diagnosticul de paralizie facială a fost infirmat după anunțase că suferise o reacție adversă rară după vaccinarea Tânăra și-a revenit și este în stare bună, spune instituția, care cu o zi în urmă a fost cea care a anunțat "prima reacție adversă rară la vaccinul Pfizer".
Ministerul Sănătății a revenit, vineri, cu precizări în cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty):
(1) - potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate;
(2) - toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă;
(3) - în prezent, pacienta se află în stare clinică bună.
Ministerul Sănătății anunțase ieri că în România s-a înregistrat prima reacție adversă rară la vaccinul Pfizer: o doctoriță în vârstă de 32 de ani din județul Vâlcea care s-a vaccinat ar fi dezvoltat paralizie facială temporară după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty), anunța ieri Ministerul Sănătății, precizând că doctorița și-a revenit complet în scurt timp.
Paralizia facială temporară este o reacție adversă extrem de rară înregistrată la vaccin. Este o reacție similară cu cea din cazul anesteziei care se face la stomatolog, ce induce paralizie temporară a unei părți a feței, iar pacienții își revin complet în jumătate de oră - o oră.
Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri, mai preciza Ministerul Sănătății.
Paralizia facială periferică acută este cuprinsă în prospectul vaccinului Pfizer, la reacții adverse rare (≤1/10000 și <1/1000).