Pe aceeași temă
„Ieftinim o serie de medicamente și avem grijă ca pacienții români să nu rămână fără medicamentele esențiale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii.
Principala masura a acestui proiect este ieftinirea în trepte a medicamentelor, de la 1 martie 2017, scopul acestei politici fiind evitarea unor noi crize ale medicamentelor.
“Politica de preț din ultimii ani a făcut ca unele medicamente să ajungă atat de ieftine, încât producătorii nu le mai aduc în România și atunci tratamentele dispar din farmacii și spitale. Ca să protejăm pacienții români, vom introduce o ieftinire în trepte pentru medicamentele ieșite de sub patent: 10% în primul an, 10% în al doilea an și 15% în al treilea an, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Conform comunicatului citat, ieftinirea se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat, in timp ce in cazul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anuntat de asemenea ca va introduce o metoda diferita de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a preveni dispariția de pe piață a acestora:
“Dacă un medicament generic este pe lista esențială a Organizației Mondiale a Sănătății și este compensat 100% în România, atunci ne vom asigura că el este disponibil pentru pacienții români printr-o nouă metodologie de preț. Vorbim de un număr de 56 medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Din proiect face parte de asemenea lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, loc in care pacientii vor putea semnala dacă nu găsesc un anumit medicament în farmacie sau în spital.