Ministerul Sanatatii pregateste amenzi pentru cei care nu merg la medic. INS: 12,5% din romani nu au putut ajunge la un specialist, in 2013

M. B. | 28.04.2015

Pe aceeași temă

 

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat la începutul lunii că se intenționează sancționarea “destul de dură” a românilor care nu-și fac analize complete o dată la trei ani. Măsura nu va putea fi aplicată, însă, fiindcă ar însemna și amendarea unui număr însemnat de persoane sărace, care nu-și permit să meargă la doctor decât atunci când problemele lor de sănătate sunt deja foarte grave, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Potrivit INS, 12,5% dintre românii de peste 15 ani nu au putut ajunge la un medic specialist, deși aveau nevoie, iar dintre aceștia 72,5% au declarat ca motiv faptul că nu au avut bani pentru a apela la un astfel de doctor.

 

În categoria “inconștienților”, a celor care au așteptat ca problemele să se rezolve de la sine (deși își permiteau un control de specialitate) și care ar trebui să fie ținta unei măsuri de genul celei anunțate de ministrul Bănicioiu, s-au aflat doar 6,7% din persoanele care nu putut ajunge uprinse în ancheta INS.

 

"Avem în intenţie în momentul de faţă, şi e prima oară când o spun, ne gândim că persoanele care nu merg o dată la trei ani la medicul de familie sau nu îşi fac un set de analize complet, să introducem sancţiuni. Ştiu că este cel mai nepopular lucru pe care îl spun în momentul de faţă, dar pentru sistemul sanitar va însemna foarte mult în sensul prevenţiei, în sensul gestiunii corecte a unui caz, în momentul în care îl găseşti", a declarat Nicolae Bănicioiu, fără a da detalii.

 

Peste 400 de localități fără medic de familie

 

Ministrul nu a dat detalii despre sancțiune și nici nu a spus cum argumentează o asemenea reglementare, cât timp statul nu a rezolvat încă problema accesibilității serviciilor de sănătate.

 

Avem un medic de familie la peste 1.000 de asigurați și peste 400 de localități unde nu există niciunul. Situația arată că sute de mii de români de la sate trebuie să meargă zeci de kilometri pentru un consult sau o rețetă.

 

Chiar dacă în localitate există medic de familie, nu au acolo și laborator de analize. Iar pentru un set complet de analize, cum spune ministrul, o persoană trebuie să meargă la medicul de familie și cu trimiterea de la acesta să se ducă mai apoi la oraș. Chiar dacă analizele sunt gratuite, pentru mulți dintre locuitorii din rural până și drumul până la un spital este prea scump.

 

Un român din opt nu poate ajunge la specialist

 

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS) 12,5% din românii cu vârste de peste 15 ani nu au putut să consulte un medic specialist, în 2013, deși aveau nevoie de acest lucru. Procentul este cu peste patru puncte mai ridicat în rural, unde 14,4% din locuitori au declarat că le-a fost imposibil să ajungă la un medic specialist. Comparativ, 11% dintre orășeni nu au apelat la medicul specialist, deși ar fi trebuit.

 

Principalul motiv din cauza căruia românii nu merg la specialist este că nu-și permit (este prea scump sau nu este acoperit de asigurarea medicală) – 72,5%.

 

Pe categorii ocupaționale, dintre șomerii care nu au putut ajunge la un astfel de medic, 88% au declarat că nu-și permit acest lucru, ei fiind urmați la acest capitol de agricultori – în rândul lor, 79,2% spun că nu și-au permis.

 

La salariați s-a înregistrat cel mai mic procent de persoane care nu au putut merge la medic fiindcă nu și-au permis – 48,5%, total foarte ridicat, totuși.

 

Ancheta INS (realizată în aproximativ 9.000 de gospodării) mai arată că: 6,7% din totalul persoanelor de peste 15 ani așteaptă ca problemele de sănătate să se rezolve de la sine (aceasta fiind principala categorie a “inconștienților” vizați de sancțiuni), 3,5% susțin că nu au timp, iar 3,6%  că le este teamă.

 

Pensionarii par să fie cei mai grijulii, doar 5,4% din ei așteptând ca simptomele să dispară fără ajutor de specialitate, în timp ce în rândul salariaților procentul este de 12,2%.

 

Persoanele care nu au putut ajunge la medicul specialist, pe motivele declarate:

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22