Pe aceeași temă
Ce urmeaza? "In primul rand, Ministerul Justitiei trimite cererea la Inalta Curte din Belgrad. Curtea trebuie sa spuna daca toate conditiile sunt indeplinite", a spus Milica Vuckovic pentru HotNews.ro. Practic, acesta e momentul in care Sebastian Ghita poate ataca in justitia sarba cererea depusa de Romania.
In acest moment nu exista un orizont de timp exact pentru ca autoritatile sarbe sa decida asupra extradarii, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant. Dar, potrivit legislatiei sarbe, Sebastian Ghita poate sta maximum un an in detentie pentru rezolvarea cererii de extradare.
- Toader: Documentația în cazul extrădării lui Ghiță, trimisă Ministerului Justiției din Serbia
Autoritățile române au aplicat o procedură prevăzută în tratatul cu această țară de prelungire a termenului de transmitere a documentelor necesare.
"Este o procedură uzuală, este un articol 16 din Tratat care prevede posibilitatea prelungirii de la 18 la 40 de zile, în ideea de a preveni posibilitatea ieșirii din termen și eliberarea celor aflați în situația respectivă. O măsură de precauție pe care am trimis-o cu mult timp în urmă, Curtea Supremă a aprobat-o. Noi am trimis întreaga documentație la Ministerul Justiției din Serbia, are 475 de pagini, a fost tradusă în timp, cu un efort foarte susținut și a fost înregistrată la Ministerul Justiției din Serbia. Din acest moment, adică de ieri, de la orele 13,30, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligațiile pe care le avea", a afirmat TudorelToader, conform Agerpres.
Întrebat de jurnaliști cât ar putea dura procedura de extrădare, Toader nu a dat un răspuns.