Miniştrii lui Grindeanu, audiaţi în comisii. Cine nu trece testul, iese din joc, spune Dragnea

E.b. | 04.01.2017

Cei 26 de miniştri ai Guvernului Grindeanu vor fi audiaţi, miercuri dimineaţă, în comisiile parlamentare, urmând ca premierul desemnat să ceară votul de învestire din partea Parlamentului în cadrul unei şedinţe de plen care va începe la ora 15. Dacă Sorin Grindeanu primeşte votul de încredere al Parlamentului, el şi echipa sa ar putea depune jurământul la Cotroceni în cursul serii.

Pe aceeași temă

 

 

Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare număr de miniştri, nu mai puţin de 26, după cel propus de Adrian Năstase în 2000, care avea 30 de miniştri cu portofoliu sau delegaţi.

 

Audierile candidaţilor la postul de ministru în comisiile parlamentare vor avea loc între orele 8.00 şi 14.00. Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regăsi în componenţa finală a Guvernului. Primii candidaţi care vor fi supuşi audierii, de la ora 8.00, sunt Mihaela-Virginia Toader şi Ana Birchall, nominalizate pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, respectiv ministru pentru Afaceri Europene. Ultimii audiaţi, în Comisiile reunite de muncă, vor fi Lia Olguţa Vasilescu (Ministerul Muncii) şi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social), conform News.ro.

 

Conform programării decise de către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, audierile ar trebuie să se termine la ora 14. Programul a provocat dispute între coaliţia guvernamentală, PSD-ALDE, şi opoziţie. Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a solicitat conducerii Parlamentului un alt calendar pentru audierea miniştrilor şi studierea celor 171 de pagini ale programului de guvernare, fiind susţinut de PNL şi USR, însă majoritatea a respins propunerea, Călin Popescu Tăriceanu afirmând că opoziţia trebuie să facă "un efort intelectual" şi să citească programul de guvernare mai repede.

 

"Am solicitat ca cele 171 de pagini pe care le conţine acest program de guvernare, să se amâne programul ordinii de zi propus pentru mâine, să avem timp a studia acest program de guvernare. Altfel e bătaie de joc (...) Cred că este esenţial să avem timp la dispoziţie pentru a analiza fiecare punct din programul de guvernare", a spus Tomac.

 

Deputatul PMP a precizat că el a dorit ca audierile să înceapă miercuri la prânz, pentru ca programul de guvernare să fie parcurs mai bine de către parlamentari. PNL şi USR au susţinut această poziţie, însă, la vot, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins propunerea.

 

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că acest program strâns este provocat de "întârzierile" lui Klaus Iohannis de a desemna un premier, astfel încât audierile trebuie făcute repede, pentru că există "o aşteptare" din partea populaţiei ca Guvernul să fie pus în funcţie. "Programul nu poate să fie, cum a fost la Guvernul tehnocrat, o pagină, îmi pare foarte rău. Trebuie unii dintre colegii noştri să înţeleagă că trebuie să facă un efort intelectual ceva mai mare. Pretenţiile noastre pentru un guvern politic iată că sunt mai mari decât cele pentru un guvern tehnocrat", a spus Tăriceanu.

 

După finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începe şedinţa la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru învestire este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

Liviu Dragnea a anunţat, vineri, că PSD şi ALDE au convenit ca, după şedinţa în care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de învestitură, noul cabinet să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima şedinţă de Guvern să aibă loc la ora 21. În aceeaşi, Administraţia Prezidenţială a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, că preşedintele Iohannis este de acord, ”în principiu”, ca Guvernul Grindeanu să depună jurământul pe 4 ianuarie. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22