Pe aceeași temă
Valoarea exactă a pagubelor urmează să fie stabilită, a declarat joi ministrul Agriculturii Adrian Oros.
Ministrul nu a avansat sume pentru despăgubiri sau suprafețele afectate, dar a exemplificat cu producția de grâu a acestui an, care ar putea fi de 5 - 6 milioane de tone, în condițiile în care într-un an bun se produc în jur de 9 milioane de tone.
Recolta va asigura consumul intern, de 2,5 - 3 milioane de tone de grâu, iar exportatorii, spune ministrul, au dat asigurări că în acest an vor respecta această limită de consum și nu vor exporta cantități suplimentare.
Oros spune că pot fi irigate 844.000 de hectare, dar fermierii irigă efectiv 102.000 de hectare, în condițiile în care eistă apă pe 1.600 de kilometri de canale, ce pot deservi peste 500.000 de hectare.
Ministrul a adăugat că a negociat cu Hidroelectrica achiziția curentului electric necesar irigațiilor, pentru a evita „băieții deștepți”.
Oros spune că s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemelor de irigații.
Cu toate acestea, ministrul Agriculturii Adrian Oros a dat asigurări că există stocuri suficiente de alimente, conform datelor furnizate de agenții economici, iar în unele cazuri - pui, lactate, legume sau carne de vită - producătorii au cantități foarte mari, în condițiile schimbării comportamentului de consum.
Valorile comunicate de agenții economici sunt confidențiale și nu pot fi divulgate, pentru a proteja competiția între agenții economici, a spus ministrul, joi.
Oros spune că în perioada stării de urgență consumatorii și-au schimbat comportamentul alimentar, iar producția și distribuția de alimente au fost afectate și de închiderea unităților HORECA.
Ministrul a adăugat, în context, că interzicerea exporturilor de grâu a fost o măsură luată în contextul îngrijorărilor generate de dinamica exporturilor, în raport cu datele de anul trecut, precum și al avetismentelor emise de organizații internaționale legate de potențiala apariție a foametei.