Ministrul Agriculturii: Riscăm o secetă severă în acest an, mai ales în estul și sud-estul României

L. G. | 22.02.2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a cerut în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles, sprijin european pentru fermierii care vor fi afectați de secetă.

Pe aceeași temă

De altfel, printre subiectele aflate, luni – 21 februarie, pe agenda reuniunii s-a regăsit și situația privind seceta în mai multe țări importante din punct de vedere agricol, cum ar fi Portugalia și Spania. Ministrul român al Agriculturii a susținut în acest context că și în țara noastră nivelul de precipitații este foarte scăzut, iar în perioada următoare România se poate confrunta cu o secetă severă.

 

Pe pagina sa de Facebook, ministrul Agriculturii a prezentat succint care au fost discuțiile relevante pe această temă deosebit de serioasă pentru siguranța alimentară, cerând măsuri pe termen lung și mediu pentru ca fermierii europeni, nu numai cei români, să poată face față schimbărilor climatice.

 

”Am solicitat, în cadrul discuțiilor din Consiliul Agricultură și Pescuit, implicarea Comisiei Europene pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Sunt necesare măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021-2022 prezintă mai mulți factori de risc asociați și ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre. Derogarea privind plățile în avans este binevenită pentru fermierii români care s-au confruntat cu efectele deficitului de precipitații în ultimii doi ani și care continuă să afecteze producția agricolă din diferite regiuni. Însă, consider că sunt necesare măsuri pe termen mediu și lung pentru ca fermierii să facă față noilor provocări ale schimbărilor climatice, care le pot afecta grav veniturile. Așa cum am subliniat și în cadrul dezbaterilor PNS, riscurile climatice nu mai trebuie neglijate și trebuie luate măsuri structurale, fapt confirmat astăzi și de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a încurajat statele membre să susțină, prin noua Politică Agricolă Comună, participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din plățile directe pentru contribuția fermierului la aceste instrumente”, a spus pe pagina sa oficială de socializare, șeful de la Agricultură.

 

Adrian Chesnoiu a subliniat în discursul său ca membrii Comisiei și decidenții din cadrul înaltului for european să deschidă un dialog pe tema secetei severe, având în vedere că anul agricol în curs prezintă mulți factori asociați de risc.

 

”Anul agricol 2021-2022 se manifestă și în România cu o presiune din partea situației climaterice, pentru că nivelul de precipitații a fost unul foarte scăzut și riscăm ca în perioada următoare dacă nu vom avea ploi să ne confruntăm cu o secetă severă mai ales în estul și sud-estul României. Cred că ar trebui ca membrii Comisiei și decidenții din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect să putem lua măsuri urgente pentru că anul agricol 2021-2022 prezintă mai mulți factori de risc asociați și ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a menționat în discursul său de la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

 

La rândul său, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a punctat că noua Politică Agricolă Comună vine cu oportunități pentru agricultură pe termen mediu și lung, iar statele membre pot susține fermierii prin alocarea a 3% din plățile directe pentru contribuția fermierului la instrumentele de gestionare a riscurilor.

 

”Noua PAC vine cu niște oportunități să ajute sectorul pe termen mediu și lung. Concret, statele membre pot susține participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de aloca 3% din plățile directe pentru contribuția fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscurilor. De asemenea, puteți să susțineți asigurarea culturilor și a producției în cazul în care există pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a răspuns comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowsk.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22