Ministrul Apararii, despre autonomie: Etnicii maghiari trebuie sa respecte Constitutia

I. P. | 03.10.2015

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat sămbătă, la întâlnirea reprezentanților românilor din Harghita, că organizațiile care îi reprezintă pe etnicii maghiari trebuie să accepte respectarea Constituției.

Pe aceeași temă

"Cred că ar trebui să înțeleagă și organizațiile care îi reprezintă pe etnicii maghiari, care sunt oameni modești și oameni la fel de echilibrați ca și noi, dar cei care îi reprezintă trebuie să înțeleagă că o dispută continuă și a pune continuu paie pe foc nu este benefic. Și, până la urmă, așa e într-un stat democratic, o minoritate trebuie să respecte Constituția și legile țării în care trăiesc. Dispute care se referă la autonomia teritorială nu își au locul și Constituția României este una foarte clară și chiar din articolul 1 consfințește suveranitatea statului", a afirmat Mircea Dușa, citat de Agerpres.

El a susținut că, atunci când dobândesc demnități publice, reprezentanții etnicilor maghiari jură să respecte Constituția și legile țării, iar după aceea acțiunile lor sunt în contradicție cu ceea ce au jurat.

Mircea Dușa le-a mai recomandat acestora "să nu mai învrăjbească cetățenii pe care îi reprezintă împotriva cetățenilor majoritari".

În cadrul întâlnirii organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ministrul Apărării a punctat faptul că această organizație a românilor din cele trei județe, înființată în urmă cu zece ani, este una reprezentativă, care a constituit un factor de echilibru în zonă, astfel încât tensiunile create de politicieni să nu aibă efecte în conviețuirea dintre români și maghiari.

"Foarte multe din propunerile Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș s-au regăsit și în legile care au fost adoptate în această perioadă și eu pot să apreciez că Forumul, chiar dacă a tras de multe ori semnale de alarmă, a fost un factor de echilibru în aceste județe și, de multe ori, când apăreau discuții care nu sunt normale într-un stat democratic, Forumul a fost cel care a găsit mijloacele și acțiunile de echilibru pentru ca tensiunile pe care le creaseră politicienii în aceste zone să nu aibă efecte în conviețuirea dintre români și maghiari", a punctat Mircea Dușa, citat de Agerpres.

Reprezentanți ai românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș s-au întâlnit la Izvoru Mureșului pentru a discuta problemele cu care se confruntă, au solicitat măsuri pentru protejarea și afirmarea identității lor, iar concluziile dezbaterilor urmează să se regăsească într-un memorandum care va fi trimis atât instituțiilor statului, cât și la Consiliul Europei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22