Pe aceeași temă
Declarația a fost făcută de ministru Mihnea Motoc la Interviurile Europa FM. Întrebat câți militari străini ar putea veni în România, în afara celor deja staționați aici, ministrul Motoc a evitat un răspuns tranșant. “E greu de făcut o estimare foarte exactă, dar cred că așteptarea în ce privește zona noastră din Flancul Estic e echivalentul unui batalion”. Mai exact, ar putea fi vorba despre până la 1.000 de militari străini noi care ar urma să fie detașați pe teritoriul țării noastre, începând din 2017.
Vorbim aici în principal de forțe armate americane, acestea urmând a se roti constant în Flancul Estic și a participa la exerciții în toată zona, de la statele baltice, Polonia, România, până în Bulgaria.
Pe 1 februarie, presa americană scria despre intenția administrației Obama de a acorda mai multă atenție flancului estic al NATO, pe linia statelor baltice-Polonia-România. Ca răspuns la agresivitatea Federației Ruse în regiune, Washingtonul pregătește pentru 2017 un buget de mai bine de patru ori mai mare decât cel actual de 789 de milioane dolari. Cele 3,4 miliarde de dolari destinate cheltuielilor militare americane în Europa, în 2017, vin ca reasigurare a aliaților estici în fața Moscovei.
În context, secretarul american pentru Apărare afirma că Pentagonul urmărește să obțină un buget de aproximativ 582 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal. Strategia americană de apărare urmează a-și schimba prioritățile de cheltuieli pentru a se adapta noului mediu de securitate marcat de ascensiunea Rusiei și a grupării teroriste Daesh (Stat Islamic), a punctat Ashton Carter. Astfel, Pentagonul urmărește o reorientare a cheltuielilor pentru a combate cele mai mari cinci provocări cu care se confruntă SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul și Statul Islamic. “Mediul de securitate de astăzi e schimbat dramatic față de cel din ultimii 25 de ani, iar acest lucru cere noi modalități de gândire și de acțiune”, explica secretarul Apărării.