Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, anunță noi efective militare străine în România

Tudor Despina | 22.02.2016

Deși a evitat să dea cifre exacte, ministru Apărării a spus că e avut în vedere un detașament militar care ar cuprinde “spre o mie de soldați”.

Pe aceeași temă

 

Declarația a fost făcută de ministru Mihnea Motoc la Interviurile Europa FM. Întrebat câți militari străini ar putea veni în România, în afara celor deja staționați aici, ministrul Motoc a evitat un răspuns tranșant. “E greu de făcut o estimare foarte exactă, dar cred că așteptarea în ce privește zona noastră din Flancul Estic e echivalentul unui batalion”. Mai exact, ar putea fi vorba despre până la 1.000 de militari străini noi care ar urma să fie detașați pe teritoriul țării noastre, începând din 2017.

 

Vorbim aici în principal de forțe armate americane, acestea urmând a se roti constant în Flancul Estic și a participa la exerciții în toată zona, de la statele baltice, Polonia, România, până în Bulgaria.

 

Pe 1 februarie, presa americană scria despre intenția administrației Obama de a acorda mai multă atenție flancului estic al NATO, pe linia statelor baltice-Polonia-România. Ca răspuns la agresivitatea Federației Ruse în regiune, Washingtonul pregătește pentru 2017 un buget de mai bine de patru ori mai mare decât cel actual de 789 de milioane dolari. Cele 3,4 miliarde de dolari destinate cheltuielilor militare americane în Europa, în 2017, vin ca reasigurare a aliaților estici în fața Moscovei.

 

În context, secretarul american pentru Apărare afirma că Pentagonul urmărește să obțină un buget de aproximativ 582 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal. Strategia americană de apărare urmează a-și schimba prioritățile de cheltuieli pentru a se adapta noului mediu de securitate marcat de ascensiunea Rusiei și a grupării teroriste Daesh (Stat Islamic), a punctat Ashton Carter. Astfel, Pentagonul urmărește o reorientare a cheltuielilor pentru a combate cele mai mari cinci provocări cu care se confruntă SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul și Statul Islamic. “Mediul de securitate de astăzi e schimbat dramatic față de cel din ultimii 25 de ani, iar acest lucru cere noi modalități de gândire și de acțiune”, explica secretarul Apărării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22