Pe aceeași temă
„Pentru noi, decizia se aplică faptul că noi credem că are sens să includem Croația și să nu includem Bulgaria și România acum. Este important (în cazul sistemului de azil – n.r.) ca trei aspecte de bază să funcționeze: protecția frontierelor externe, refuzurile de primire și distribuția celor care cer azil. Adevărul este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii. Și de aceea trebuie să continuăm să lucrăm și să luptăm”, a declarat oficialul austriac când a fost întrebat de ziarul Kurier despre posibilul veto al Austriei împotriva aderării la Schengen a României și Bulgariei.
Întrebat despre acuzația că partidul său, ÖVP, exploatează acum problema azilului pentru a distrage atenția de la propriile probleme interne de partid, ministrul de Interne a declarat că ”am avertizat deja despre această situație în aprilie. Nimeni nu a ridicat această problemă în primăvară, în timp ce eu am avertizat că se va întâmpla. De asemenea, am ridicat în repetate rânduri această problemă la nivel european, deoarece suntem primii care vor fi afectați de acest val de refugiați economici, dintre care majoritatea vin pe ruta balcanică”.
Declarațiile acestuia vin după ce guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei la Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.
De asemenea, tot vineri, Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen.