Ministrul Cadariu: Doar 4,25% din 3500 de probe au fost neconforme

Vlad Toma | 04.05.2016

Parchetul General a inceput urmarirea penala in rem in cazul dezinfectantilor din spitalele romanesti. Ministrul spune intr-o conferinta de presa ca "sub 5% din cele 3500 de teste efectuate in spitale sunt neconforme" si considera ca "pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment".

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a sustinut o conferinta de presa pe tema scandalului dezinfectantilor, informeaza Hotnews.

Despre scandalul dezinfectantilor:

"Sub 5% din cele peste 3500 de teste efectuate in spitale sunt neconforme. Consider ca pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment".



Principalele declaratii ale ministrului Sanatatii (potrivit Hotnews)

  • Am organizat 3 videoconferinte cu DSP-urile
  • Sintem datori sa verificam orice suspiciune.
  • S-a inregistrat un dosar de urmarire penala la parchet care vizeaza speta prezentata
  • 3526 teste au fost pana la urma, unele erau in curs de efectuare, in unele locuri s-au verificat si substante de la alte firme.
  • Dintre acestea, sub 5% au fost neconforme.
  • In peste 95% din situatii, testele au fost conforme.
  • Consider ca pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment.
  • Fiind o ancheta penala, unele amanunte nu vi le pot da. 
  • Din toate judetele s-au luat probe, exista o oarecare clausterizare a lor. 
  • Continuam aceasta ancheta in coordonarea Pachetului.
  • Toate laboratoarele in care s-au analizat probele sunt acreditate.
  • Concentratia substantei face obiectul anchetei in curs.
  • Spitalul are u produs pe care l-a cumparat, de acolo pana la contract sunt lucruri total diferite.
  •  

Intrebare: Ati vorbit in conferinta cu DSP-urile despre sanctuni?

Achimas-Cadariu: Nu. Analizele sunt lucruri documentabile, pentru ca toate rezultatele vin din laboratoare acreditate. Stiti cat timp ia sa facem un control intern judetean? Nu cred ca trebuie sa cream panica in populatie, nici sa stam linistiti. Vorbim de niste rezultate subiective la o verificare facute de niste oameni, pe cand aceste teste sunt niste recoltate si analizate in niste laboratoare acreditate. 

 

***

PICCJ anunta ca pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

 

Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.

 

Comunicatul PICCJ precizeaza de asemenea ca in cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

 

***

 

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a avut ieri o intalnire cu ministrul Sanatatii, Patriciu-Achimaș Cadariu, pe tema dezinfectantilor din spitalele romanesti: "Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanților din spitale și am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranță sanitară pentru ca pacienții să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparțin sistemului public de sănătate," a transmis premierul Ciolos.

 

Acesta i-a cerut ministrului Sanatatii sa cerceteze aceasta problema si sa se asigure ca viata pacientilor nu este in pericol: "Ministrul Sănătății m-a informat asupra măsurilor luate până acum și i-am cerut să comunice cât mai repede și în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent dar și să continue cercetările și să se asigure că viața pacienților nu este pusă în pericol."

 

Ciolos a mai spus ca a constatat "cu surprindere" ca in Romania nu exista un laborator acreditat care sa testeze aceste substante "in mod formal si oficial": "Din pacate, Ministerul Sanatatii nu poate sa ia decizii fara un control sau fara rezultate din partea unui laborator acreditat. I-am cerut domnului ministru sa ia cat mai rapid masurile pentru a avea astfel de analize facute de un laborator acreditat si sa informeze opinia publica despre toate masurile pe care le dispune", a spus Ciolos, citat de Agerpres.

 

Tolo.ro a publicat saptamana trecuta o noua investigatie despre situatia spitalelor romanesti, aratand, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.

 

Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca cel mai mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica, aflate in subordinea ministerului Sanatatii, nu au luat masurile necesare pentru blocarea acestui fenomen. 

 

Investigatia arata ca principalul furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti livreaza produse cu „o concentrație mai scăzută decât pe etichetă”, fapt descoperit chiar de unele rapoarte oficiale ale DSP.

 

RISE Project arata intr-o investigatie publicata astazi ca afaceristul Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, cumpara dezinfectatul vandut spitalelor romanesti cu 7,9 euro din Germania, prin compania lui offshore din Cipru. Conform RISE Project, acelasi dezinfectant este vandut in Romania cu un pret de 75 - 100 euro, atunci cand offshore-ul intermediar a lui Condrea din Cipru trimite marfa la firma lui Condrea din Romania. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22