Pe aceeași temă
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cadrul reuniunii informale a Consiliului JAI, că ar fi bine ca „toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene”, pentru a putea ajunge la duble standarde în mecanismul de absorbție.
„Deși a fost un Consiliu JAI informal, am discutat teme substanțiale. În intervenția din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiției și a statului de drept pentru toate țările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea.
Am arătat că susținerea pentru operaționalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleași standarde de integritate în toate țările membre, pentru protejarea intereselor europene și combatarea corupției cu fonduri europene.
Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene. Altfel, ajungem la duble standarde în mecanismele de absorbție.
În marja ședinței am avut bilaterale cu miniștrii și delegațiile Germaniei, Suediei și Poloniei. Am mai avut, de asemenea, discuții tête-à-tête cu miniștrii Finlandei, Croației și Austriei, precum și cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.
Aceste convorbiri au vizat agenda JAI. Nu am discutat de această dată nimic despre MCV, am dorit în mod special să începem cu problemele aflate pe agenda europeană, pentru că este foarte mult de făcut pentru Justiție în toate țările europene. Independența Justiției, spațiul de libertate, securitate și Justiție din UE sunt principalele valori care diferențiază pozitiv construcția europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate și consolidate printr-o permanentă modernizare și rafinare”, a spus în cadrul reuniunii ministrul Cătălin Predoiu, transmite MJ într-un comunicat remis presei duminică.
Miniștrii Justiției din țările membre ale UE au discutat la reuniunea informală de la Zagreb despre progresul privind orientările strategice din domeniul libertății, securității și justiției, formarea judiciară, importanța rețelei judiciare europene în domeniul civil și comercial, precum și a rețelelor naționale.
Cătălin Predoiu, ministrul român al Justiției, a susținut temele aflate pe Agenda Strategică 2019-2024 din aria de libertate, securitate și justiție.
Principiile dezvoltării viitoarei cooperări judiciare, a arătat ministrul român, trebuie să rămână aceleași: să fie centrate asupra cetățenilor Uniunii, să asigure facilitarea accesului la justiție, să fie bazate pe respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept și să asigure consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție ale statelor membre.
În cadrul intervențiilor sale, ministrul Justiției a menționat faptul că privilegiază operaționalizarea Parchetului European și consolidarea acestuia, precum și inițiativele de consolidare a statului de drept la nivelul Uniunii prin intermediul unui mecanism general aplicabil, în cadrul căruia statele membre vor fi evaluate prin raportare la aceleași obiective, criterii și proceduri.
În marja reuniunii informale, ministrul Justiției a avut o serie de întrevederi bilaterale cu unii dintre omologii săi din Suedia, Germania, Polonia, Finlanda Croația și Austria, precum și cu Didier Reynders, comisarul pentru justiție. Reuniunea bilaterală cu Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a reliefat convergențele în ce privește dosarele care figurează pe agenda europeană în domeniul justiției.