Pe aceeași temă
“O să cer, ca demintar, discutarea în regim de urgență a acestui proiect de lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În același timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani de la bază, de la educația elevilor”, a spus ministrul Marius Bostan, citat de Ziare.com, cu privire la posibilititatea introducerii în programul de învățământ a securității cibernetice.
“Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetățenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-și securizeze rețelele?”, a adăugat ministrul.
Marius Bostan a mai precizat că proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare de ministerul Comunicațiilor, apoi documentul urmează să intre în circuitul de avizare de la celelalte ministere.
De celalaltă parte, SRI susține că legea nu urmărește intruziunea în viața privată a cetățenilor. “În esență, legea nu urmărește decât două obiective majore: crearea de responsabilități pentru deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice – companii publice sau private, respectiv managementul incidentelor de securitate cibernetică. În rest, tot ce s-a postat pe Internet, cum că se urmărește intruziunea în viața privată, nu este adevărat. Nu există în această lege astfel de articole referitoare la afectarea vieții private a cetățenilor”, a argumentat Florin Cosmoiu, șeful Centrului Cyberint din cadrul SRI.