Ministrul Cristian Ghinea: Borfașii devin fasciști înainte de alegeri VIDEO

E.b. | 26.09.2016

Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, scrie pe pagina de Facebook: "În ce mă privește, firmă românească sau nu, trebuie să facă treaba, să nu mai planteze oameni în MFE, OIPSI și AM-uri ca să umfle contractele. Asta după ce a vorbit la la Pro TV despre peisajul apocaliptic din zona IT, în care dezmăţul cu banii publici pare elucubrant.

Pe aceeași temă

 

 

Practic, Sebastian Ghiță, recunoaște că e un sistem corupt. Și pune actuala curățenie pe seama faptului că ”firmele lui Soroș” vor să le ia lor locul, scrie Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.


 
"În ce mă privește, firmă românească sau nu, trebuie să facă treaba, să nu mai planteze oameni în MFE, OIPSI și AM-uri ca să umfle contractele și să livreze ce promite. Și basta.
S-ar crede că din cauză ca s-a luptat Ghiță cu Soroș a rămas administrația românească nedigitalizată. Au aplicat tactica IT-ul pârjolit: furăm noi tot ca să nu rămână nimic pentru alții.
Repet o idee importantă: furtul în sine e grav, dar mai grav este că băieții ăștia ne-au condamnat la subdezvoltare și stat la cozi", scrie Ghinea pe Facebook.

 

"Nu poți guverna modern fără să ai sisteme IT funcționale, nu poți debirocratiza dacă instituțiile nu pot scăpa de hârtie.
Noi toți plătim la orice contact cu administrația acest rateu de a intra cu statul în epoca digitală.
Iar acest rateu e din vina 'băieților deștepți', cum își zice Ghiță însuși, pe care i-a apucat să fure din patriotism.

Borfașii devin fasciști înainte de alegeri, poate-poate scapă de pușcărie.
Aveți grijă să nu scape! Share ca să se afle, conchide Ghinea pe Facebook.


Totodată, Ghinea postează şi un un script cu fragmente din emsiunea de la Pro TV:

Institutii incremenite in timp, practici invechite si aparat functionaresc rupt de realitatile secolului al XXI-lea, toate acestea contrasteaza cu sumele cheltuite pentru tehnologizarea administratiei centrale. Actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea descrie un peisaj apocaliptic in care dezmatul cu banii publici in investitiile IT par elucubrante.

A fost o dezvoltare haotica si profund corupta a acestui sistem. Adica partea asta de digitalizare a fost victima unei capturi a statului la un mod pe care nici nu ni-l imaginam noi cetatenii statului. Este mult mai usor de fraudat sistemul asta decat sistemul de drumuri. Acolo drumul il faci sau nu-l faci, il vezi, sau un pod sau ceva, pe cand in zona de IT diversi baieti destepti isi pot scrie in contracte fel de fel de aiureli pe care cineva dintr-un minister le receptioneaza ca fiind functionale si nimeni nu verifica daca chiar se intampla, daca folosesc la ceva aceste instrumente”, spune Ghinea la Pro TV.

 

Ghinea aduce acuzaţii grave: “Este un intreg carusel care s-a format de firme care se concureaza, aceleasi, se concureaza in ghilimele, si sunt cunoscute - UTI, SIVECO si firmele domnului Ghita.”


Sebastian Ghiţă îi dă replica: “Am inteles si trebuie ca domnul Ghinea sa ne bage pe gat firmele domnului Soros. C-a dus-o el bine 20 de ani si trebuie sa ne bage firmele lui in tara. Firmele noastre ce-au, ca-s bune, facute de romani.”

 

Un audit al comisiei Europene a suspendat la un moment dat una dintre axele de finantare europeana, cea pe competitivitate.


Comisia a venit si a spus ‘toata axa asta este suspecta pentru ca in mod sistematic la licitatie cele trei entitati SIVECO, UTI si Ghita prin diverse firme prin care le invarte si controleaza, practica un fel de falsa concurenta la licitatiile publice si numai ei castiga’. Si s-a aplicat o corectie, Romania a platit la bugetul de stat o corectie de 120 de milioane de euro pentru aceasta suspiciune de frauda in achizitiile publice. Comisia ne aplica o corectie, firmele au supt banii respectivi si corectia se aplica pe bugetul de stat. Nu facem decat sa platim noi toti aceasta situatie”, sustine ministrul Ghinea la Pro TV.

 

Lista neagra a abonatilor la contracte cu statul

 

Doar 15 % dintre proiectele IT din invatamant au fost penalizate, in rest au fost proiecte din zona de asa-zisa tehnologizare a primariilor, inspectoratelor pentru situatii de urgenta sau in sanatate. De-a lungul timpului s-au finantat proiecte identice sau proiecte care nu aveau beneficiari, doar de dragul proiectelor.

 

“Este un sistem crunt de invartit bani, publici, nationali si europeni, din care nu vad cum am putea iesi decat actionand foarte dur - exista o lista neagra, si avem vointa politica de a face o astfel de lista neagra, doar ca este foarte complicat juridic”, spune Cristian Ghinea. “Ma doare inima sa stiti, acest domn Ghinea cu I love DNA al lui”, ii raspunde Sebastian Ghita.
 

Fostul ministru al comunicatiilor Marius Bostan recunoaste ca in piata contractelor IT au existat influente nefaste. “Specificatiile tehnice le faceau tot firmele care castigau licitatiile si asta e realitatea si atunci licitatiile apareau dupa forma si infatisarea potentialului castigator. Si pentru a fi pace si prietenie se mai intelegeau si intre ei, adica si intelegeri monopoliste

“Este cazul unui modul informatic de la Autoritatea de Management pentru Mediu, pe care l-am gasit, se platisera 38 de milioane de euro pentru el, l-am gasit aici la Ministerul Fondurilor, a fost receptionat fara a fi fost testat vreodată. Ca sa nu mai spun ca plata a fost facuta in ultima zi a anului trecut. Adica stateau unii pe aici prin minister sa faca plati. Asta este cazul pe care l-am trimis la DNA si a declansat isteria domnului Ghita si a altora.”, spune ministrul Ghinea.

 

Sebastian Ghita: “Baietii destepti vor sa faca bani, nu sa restrictioneze serviciile publice. Cred ca vor sa faca prin munca, dar daca altfel nu se poate si sunt in concurenta cu astia care dau spagi, or sa dea si ai nostri…Haideti sa nu ne mai pacalim, daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, asta de la Siveco ce vreti sa faca, sa moara de foame?

 

 

 

 


Puteți urmări emisiunea AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22