Ministrul Culturii crede că Cimitirul Vesel de la Săpânța este în patrimonul UNESCO

Dora Vulcan | 16.09.2019

Gafa a fost semnalată de Gigel Știrbu, deputat PNL, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților.

Pe aceeași temă

"Am participat astazi, 14 septembrie, in calitate de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, la o intalnire de lucru cu reprezentanti ai sectorului cultural din judetul Maramures. In cadrul deplasarii, am efectuat vizite la institutii de cultura, monumente istorice, dar si la 'Cimitirul Vesel' de la Sapanta, pe care il consider a fi un monument de arta populara de o valoare incomensurabila, lucru certificat si de faptul ca acesta face parte, in prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO", s-a laudat ministrul Culturii pe Facebook, citat de Ziare.com.

Între timp, ministrul și-a modificat postarea editând-o la persoana a III-a, ca să pară a fi emisă de un birou de presă, care, eventual, să poarte ulterior vina gafei.

Gafa a fost remarcată și sancționată de Gigel Știrbu, președinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaților.

Comunicatul deputatului PNL, Gigel Știrbu

Habarnistul Breaz loveşte din nou

Am aflat cu stupoare, în acest sfârşit de săptămână, că ministrul Culturii, dl. Breaz, nu are habar nici măcar despre care sunt obiectivele incluse în lista partrimoniului mondial UNESCO din România. Ce-i drept, sunt şi multe: şase situri culturale şi două situri naturale, iar în Patrimoniul Cultural Imaterial se mai numără şapte elemente, obiceiuri şi manifestări ale tradiţiei româneşti.

Într-o postare pe care acesta a făcut-o sâmbătă, pe pagina sa pe o reţea de socializare, ministrul, mândru nevoie mare, relatează faptul că a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai sectorului cultural din judeţul Maramureş şi că a efectuat vizite la instituţii de cultură, monumente istorice şi la “Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, despre care spune el că face parte în prezent din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO.

Domnule ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, cu părere de rău, pentru că nu ştiţi nici măcar atâta lucru, vă aduc la cunoştinţă că “Cimitirul Vesel”, deşi faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate acolo, acest inedit cimitir pe care dvs. l-aţi vizitat NU face parte din lista partrimoniului mondial UNESCO din România.

E chiar aşa greu, domnule ministru, să reţineţi şase situri culturale şi două situri naturale pe care Patrimoniul mondial UNESCO din România le include în prezent în lista sa?! După ce că România are o listă atât de restrânsă a obiectivelor înscrise în patrimonial mondial UNESCO, dvs. nu puteţi nici măcar atâta lucru să ştiţi?

Domnule Breaz, daţi dovadă de incultură şi ignoranţă şi este impardonabil, în calitatea dvs. de ministru al Culturii, să publicaţi infomaţii false pe una dintre cele mai populare reţele de socializare din lume. În loc să staţi pe Facebook, cred că v-ar prinde mai bine să daţi un scurt telefon la Direcţia Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi să vă puneţi la punct cu lucruri pe care ar fi bine să le cunoaşteţi, având în vedere faptul că vă aflaţi la conducerea acestui minister, de aproape un an de zile şi sunteţi plătit pentru asta din banii cetăţenilor care au anumite aşteptări de la dvs. Și mă gândesc că dacă ştiţi de Facebook, aţi auzit şi de Wikipedia, doar trebuie să vă preocupe, domnule ministru…

Domnule Breaz, dacă aţi fi fost ministru al Culturii în ţări precum Spania sau Italia, care au zeci de obiective înscrise în lista partrimoniului mondial UNESCO, aş mai fi înţeles o astfel de gafă, dar dvs. nu aveţi nicio scuză că sunteţi atât de limitat şi nu cunoaşteţi nici măcar lista atât de scurtă a partrimoniului mondial UNESCO din România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22