Ministrul Culturii propune un fond din bani privați pentru achiziționarea operelor de artă

Iulian Popescu | 21.01.2016

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat miercuri seara că ia în calcul crearea unui fond național, cu bani privați, pentru achiziționarea unor opere de artă realizate de autori români, fiind astfel rezolvată incapacitatea financiară a statului de a susține aceste cheltuieli.

Pe aceeași temă

 

"Ar trebui să ne gândim cu toții la posibilitatea de a crea un fond național din fonduri private — pentru că e clar că statul se codește să investească, e o chestie de buget — (...) gestionat de un consiliu independent, pentru exercitarea dreptului de preempțiune de către Ministerul Culturii pentru arta românească.

Aceste lucrări, care ar putea fi achiziționate de pe piața liberă din România sau chiar din străinătate, să meargă în muzee din țară — la București sau în alte locuri, muzee mai puțin bogate — unde să rămână în circuitul public. Dacă statul nu are bani, poate sunt anumite persoane particulare, anumite grupuri, anumite firme care sunt mai înstărite și care pot să facă ceva pentru cultura română", a explicat Vlad Alexandrescu, citat de Agerpres.

 

Ideea vine în contextul găsirii unor soluții pentru cumpărarea lucrării  "Cumințenia Pământului", a lui Constantin Brâncuși, pentru care Ministerul Culturii nu are bani ca să-și exercite dreptul de preempțiune.

 

Discuția legată de achiziționarea acestei lucrări s-a purtat în cadrul votării bugetului pe 2016.

 

“Cumintenia pamantului”, opera lui Constantin Brancusi, nu va putea fi achizitionata de statul roman, pentru ca parlamentarii au respins alocarea sumei cinci milioane de lei la bugetul Culturii.

 

“Cumintenia pamantului” este expusa la Muzeul de Arta Cotroceni si e evaluata la 20 de milioane de euro. Sculptura este proprietate privata, iar cei care detin drepturile asupra sa sunt dispusi sa o vanda, statul roman avand drept de preemptiune.

 

Realizata in 1907, "Cumintenia pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului roman, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

 

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22