Pe aceeași temă
Diplomatul ungar nu face însă referire la faptul că în sesizarea transmisă Curții Constituționale, președintele României atrage atenția că s-a încălcat principiul separării puterilor în stat, prin preluarea de către Parlament a unor atribuții exclusive ale Guvernului, fără a contesta fondul relațiilor româno-maghiare.
Eludând această divergență apărută între Parlament, pe de o parte și Guvern și președinție de cealaltă parte, Szijjártó Péter afirmă în mesajul postat pe Facebook că președintele Iohannis implică Ungaria și Guvernul de la Budapesta în campania electorală din România și că face „în mod intenționat” rău relației româno-ungare.
„Din pacate Presedintele Romaniei este un politician extremist anti maghiar. Implica in continuu Ungaria si guvernul ungar in campania electorala din Romania. Acum, pe deasupra, face rau in mod intentionat relatiei ungaro-romane, si nu se sfiieste sa puna piedici unor cauze care sunt importante atat pentru maghiari, cat si pentru romani”, a scris ministrul ungar.
Szijjártó Péter a explicat de ce sunt necesare mai multe treceri de frontieră între Ungaria și România, fără să amintească și motivul pentru care președintele României a luat decizia de a ataca legea la CCR și anume faptul că era încălcat principiul separației puterilor în stat:
„Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granita celor două state, respectiv înlesnește viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a aproprierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”, a mai transmis ministrul de externe al Ungariei, la câteva ore după decizia președintelui de a ataca legea la CCR.
****
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele arată în sesizare că Parlamentul și-a depășit atribuțiile constituționale și a legiferat într-o chestiune de politică externă care este de competența puterii executive (Guvern și Administrația Prezidențială).
”Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 80 din Constituție care stabilesc rolul Președintelui României în calitatea sa de titular și inițiator al politicii externe a statului, care este pusă în aplicare prin intermediul Guvernului, precum și dispozițiile art. 91 alin. (1) referitoare la atribuțiile puterii executive în domeniul politicii externe”, se arată în sesizarea transmisă de președinte la CCR.
În plus, președintele susține că: ”Parlamentul, acționând în acest fel și arogându-și competența de inițiere și adoptare a demersului legislativ, în condițiile, domeniul și cu finalitatea menționată, a acționat ultra vires, intrând în aria de competență a autorității executive, singura cu atribuții în domeniul sus-menționat, ceea ce contravine dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat și ale dispozițiilor art. 61 alin. (1) teza a doua din Constituție, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”.