Ministrul Economiei: Hidroelectrica ar putea fi lichidata

Fara Autor | 06.07.2012

Pe aceeași temă

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a afirmat, joi, ca in jumatate de an exista riscul ca Hidroelectrica sa intre in insolventa si sa fie lichidata si nu reorganizata in vederea eficientizarii, cum s-a intamplat recent, scrie ziare.com.

"Printre masurile de reforma structurala (adoptate de Guvernul Ponta - n.r.) au fost si masurile luate in vederea imbunatatirii performantei anumitor companii de interes strategic in domeniul energetic si care, intr-o perioada scurta de timp viitoare, erau in iminenta intrarii in incapacitate de plata. Exemplul concret este Hidroelectrica.

Cazul acesteia este un caz special, pentru ca este cea mai mare companie din domeniul energetic din Romania si nu produce profit. Nu numai ca nu produce profit, dar exista riscul ca, in termen de jumatate de an, ea sa intre in insolventa si sa fie lichidata, nu reorganizata in vederea eficientizarii acesteia"
, a precizat Chitoiu, citat de Capital.

Potrivit ministrului, 95% din energia produsa de Hidroelectrica nu se regaseste pe piata concurentiala. De asemenea, Daniel Chitoiu a adaugat ca 75% din energia produsa se vindea in baza unor contracte bilaterale, la un pret cu 40 - 50% mai mic fata de pretul existent pe piata concurentiala (de pe OPCOM), iar in proportie de 30% se vindea pe piata reglementata.

Hidroelectrica a cerut intrarea in insolventa in data de 15 iunie 2012, solicitare admisa de Tribunalul Bucuresti pe 20 iunie.
 

Insolventa Hidroelectrica, o decizie socanta si istorica - administratorii companiei

Intrarea Hidroelectrica in insolventa este o decizie socanta si istorica prin consecintele pe care le va suferi compania, iar raportul cauzelor care au adus compania de stat in aceasta situatie va fi prezentat in iulie, potrivit administratorului judiciar, Remus Borza, si administratorului special, Remus Vulpescu.

"Este o decizie soc, nimeni nu se astepta, dar toti care au avut acces acces din 2010 pana acum la datele financiare ale Hidroelectrica ar fi putut sa constate ca Hidroelectrica se suprapuea perfect peste definitia notiunii de insolventa, in sensul ca avea flux de numerar negativ. A fost si este o societate foarte bogata, care a devenit in timp totalmente lipsita de lichiditati", a declarat Vulpescu, duminica, la Pro TV, citat de ziare.com.

El a precizat ca in luna iulie va fi facut public un raport al cauzelor care au dus compania de stat in aceasta situatie.

Remus Vulpescu a declarat ca atata timp cat producatorul de energie se afla in insolventa, nicio alta societate de stat nu va ajunge in aceeasi situatie.

"Aceasta decizie a fost posibila la Hidroelectrica pentru ca este o societate cu potential urias de redresare strict printr-un program de reorganizare jdicara", a afirmat Vulpescu.

El a mentionat ca, daca o alta companie de stat se va afla in stare de intrare in insolventa, va fi analizat mai intai potentialul de redresare economica a respectivei societati, iar apoi se va face depunerea in instanta a cererii de acceptare a acestei proceduri.

"Este o decizie mai mult decat necesara si chiar istorica, prin efectele pe care le va propaga pe toata orizontala economica. In termen de 40 de zile (de la intrarea in insolventa - n.r.) trebuie sa prezentam raportul cauzelor care au generat insolventa si eventual persoane responsabile.

Starea de insolventa la Hidroelectrica nu s-a stabilit acum o saptamana, ci undeva acum 1-2 ani. Este chiar infractiune de bancruta simpla nedepunerea unei cereri la tribunal. Directorii de dinainte ar fi trebuie sa ia aceasta decizie"
, a afirmat Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, scrie ziare.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22