Ministrul Educatiei Liviu Pop, cercetat de ANI pentru conflict de interese

Fara Autor | 27.06.2012

Pe aceeași temă

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat pentru Mediafax ca a fost instiintat telefonic, marti, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca s-a declansat o procedura de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese in perioada exercitarii functiei de demnitar public. Verificarea in acest caz a inceput in urma cu cateva saptamani, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare, care au precizat ca verificarile sunt legate de anularea ordinului care stopa retinerea cotizatiilor pe statul de plata al profesorilor membri de sindicat.

Intr-o interventie telefonica pentru B1 Tv, ministrul a precizat ca nu stie care sunt acuzatiile care i se aduc. "Ieri (marti - n. red.) am fost sunat de cei de la Agentie pentru a ma prezenta luni, la 12, la sediul Agentiei in legatura cu declansarea unei cercetatari privind conflictul de interese", a spus ministrul interimar al Educatiei.

Acesta a adaugat ca nu stie alte detalii suplimentare, ca nu i s-a solicitat sa prezinte documente si ca "banuiesc ca luni, la ora 12, voi afla" motivele cercetarii ANI.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca verificarea a inceput in urma cu cateva saptamani si are la baza o posibila incalcare a articolului care spune ca nu poti sa avantajezi patrimonial o persoana cu care te-ai aflat in raport de munca in ultimii 5 ani.

Liviu Pop a fost presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures si secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) din 2007 pana la numirea in functia de ministru, in 15 mai 2012, dupa cum a anuntat in cadrul unei conferinte de presa.

La finele anului 2011, FSLI a actionat Ministerul Educatiei in instanta cerand suspendarea ordinului publicat in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial; este vorba despre un ordin comun semnat de ministrii de atunci ai Educatiei, Finantelor si Internelor care oprea retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata.

In luna februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Ministerului Educatiei in fata sindicatelor, instanta respingand ca nefondata actiunea tuturor federatiilor sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc, printre care si FSLI, care cereau suspendarea ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata, scrie HotNews. In mai 2012, Curtea de Apel Bucuresti a respins si cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar de anulare a ordinului.

La doua saptamani de la numirea in functia de ministru interimar al Educatiei, pe 29 mai, Liviu Pop a semnat un ordin comun inregistrat la Ministerul Educatiei, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Administratiei care stabileste ca aceste cotizatii vor fi retinute din nou pe statul de plata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22