Pe aceeași temă
"Acolo s-au făcut niște plăti înainte de intrarea în insolvență, s-au și dat niște prime undeva în zona conducerii. Am trimis un corp de control. Acolo sunt niște lucruri care depășesc nivelul meu de înțelegere și ceea ce consider eu că este o atitudine corectă, morală și responsabilă.
Cred că trebuie să ne asumăm cu toții o stare de lucruri, că aceasta este o situație care are un context istoric cert. Trebuie să punem punct.
Situația în care ne aflăm este o realitate.
Trebuie să spunem stop risipei, stop corupției, stop până la urmă amestecului între elemente de profesionalism și alte lucruri, politizare sau mai știu eu ce, și să invităm în acest context pe toți cei care cu adevărat vor să schimbe ceva și pot să o facă", a declarat minsitrul Energiei, la Realitatea Tv.
Despre datoria Rompetrol
Ministrul Vlad Grigorescu a mai spus că statul român nu renunţă la fondul de investiţii de un miliard de dolari pe care Rompetrol s-a obligat să-l înfiinţeze în România, urmând să apeleze la toate instrumentele legale.
CE Hunedoara, în insolventa
Tribunalul Hunedoara a aprobat joi cererea CE Hunedoara de intrare în insolventa, vine dupa ce Complexul a depus, saptamana trecuta, in 29 Decembrie 2015, o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare in insolventa voluntara.
Administrator judiciar nu a fost desemnata firma controlata de Remus Borza, recunoscut pentru implicarea in procesele de insolventa, ci o alta firma, GMC SPRL Craiova.
Insolventa, decisa dupa o intalnire cu ministrul Energiei
CEH avea datorii de peste 1,2 miliarde de lei și pierderi estimate la peste 400 de milioane pe anul 2015. Peste 6.200 de angajați lucrează în cadrul CEH, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Decizia Consiliului de Administrație a fost luată după ce managerii companiei s-au întâlnit la sfarsitul anului trecut cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta a postat ulterior intalnirii pe pagina sa de Facebook, următorul mesaj:
“Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să își asume situația în care se găsește compania, să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăși existența companiei.
Cine nu înțelege că e nevoie să îndreptăm rapid greșelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipă cu noi. E momentul în care depolitizarea și reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă. Cateva elemente pe care se vor concentra actiunile in perioada urmatoare: probleme de mediu, asigurarea stocurilor minime de carbune și consolidarea financiara a societatii.”
In vizorul DNA
In luna Iulie 2015, DNA Alba a efectuat perchezitii domiciliare in 9 locatii situate in Municipiul Bucuresti si in judetele Hunedoara si Maramures, din care una la sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.
Printre aceste locatii s-au numarat Complexul Energetic Hunedoara, Administratia Finantelor Publice Deva si Termogaz. Procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2011- 2015. La Complexul Energetic Hunedoara ancheta procurorilor vizeaza achizitiile de pe perioada 2011-2015.