Ministrul Finanțelor, despre amânarea ratelor: Nu este o măsură pentru toată lumea

L. G. | 25.05.2022

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că vor putea să își amâne ratele cei care au avut o creștere a cheltuielilor cu cel puțin 25%. Florin Cîțu consideră măsura „sinucigașă”.

Pe aceeași temă

„La discuția inițială am spus că măsura privind moratoriul ratelor bancare a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul. Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor. La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a cheltuielilor pe companie cu 25%. Procedura va fi destul de simplă, dar acest lucru s-a agreat cu sistemul bancar. BNR va aviza acest proiect și va emite o metodologie”, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

 

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că amânarea achitării ratelor către bănci reprezintă o decizie „sinucigașă” pentru datornici pentru că vor plăti restanțele la dobânzi mai mari.

 

„Este a treia oară când se anunţă. E complicat să faci acest lucru, dar nu este imposibil. Lucrurile sunt total diferite de pandemie. Atunci dobânzile erau în scădere, acum sunt în creştere. Din partea băncilor ar însemna costuri foarte mari, din partea clienţilor ar însemna sume oarecum sinucigaşe. Să nu plăteşti azi ratele cu dobânzi mai mici, dar să le plăteşti cu dobânzi mai mari în viitor, mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte. Atunci a fost o decizie la nivelul UE. (...) Această decizie nu există astăzi şi va fi mai complicat. Este bizar. (...) La următorul BEx (al PNL - n.r.) vom pune pe tapet aceste măsuri", a spus Cîţu, miercuri, la Senat.

 

Întrebat despre o eventuală reducere a deficitului bugetar prin excluderea cheltuielilor cu investiţiile din deficit, Cîţu a răspuns: „E complicat să înţeleg ce spune preşedintele PSD despre economie. Nu are expertiză în domeniu. Sunt lucruri pe care nu le stăpâneşte foarte bine. În PNRR avem finanţate gratis dobânzile la împrumuturi - sunt 0%. Orice altă finanţare pe care o luăm, se adaugă la datoria publică. Dacă vrem finanţare gratis, trebuie să facem reforme".

 

Potrivit lui Cîţu, „PSD uită ce spunea acum câteva luni, îşi face propria agendă şi merge mai departe". "Măsurile PSD vor duce la inflaţie şi dobânzi mai mari. Un deficit mai mare, înseamnă inflaţie mai mare", a adăugat preşedintele Senatului.

 

El a subliniat că opinia premierului este de menţinere a cotei unice de impozitare. „Am încredere în premierul Nicolae Ciucă, care spune că anul acesta nu se vor modifica taxele. (...) Cota unică rămâne", a punctat Florin Cîţu.

 

Coaliția de guvernare a decis luni un nou pachet de măsuri sociale. Printre acestea se numără posibilitatea amânării ratelor la bănci până la nouă luni, precum și acordarea unei sume de 700 de lei pentru pensionarii cu un venit mai mic de 2.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe.

El a adăugat că decizia a fost luată pentru amânarea cu 9 luni a plății ratelor pentru că aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19.

Ciucă a recunoscut că cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a spus premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22