Pe aceeași temă
Sefa de la Finante a aratat ca proiectul de buget va fi disponibil vineri seara pe site-ul institutiei, potrivit Ziare.com. Anca Dragu a spus ca Executivul va pastra majorarile de salarii decise de Parlament si Guvernul Ponta pentru angajatii din sectorul public, iar aceasta vor fi facute intr-o singura transa.
Vorbind despre modificari la abordarea fiscal-bugetara, ministrul Finantelor a mentionat ca vor fi luate masuri in acest sens. Astfel, Guvernul Ciolos vrea sa asigure stabilitate si predictibilitate in domeniul fiscal pentru cresterea increderii mediului de afaceri si stimularea investitiilor. De asemenea, se doreste cresterea eficientei folosirii resurselor bugetare.
Ministrul Anca Dragu a mai aratat ca mizeaza pe transparenta, iar toate proiectele pentru 2016 vor trece prin dezbatere publica. In plus, oficialul a mentionat intentia schimbarii paradigmei contribuabil-stat, in sensul unei atitudini mai prietenoase fata de platitorul de taxe. Sunt avute in vedere cateva masuri importante, precum plata cu cardul si conectarea tuturor bazelor ANAF si facilitarea schimbului de informatii dintre institutiile statului.
Principalii indicatori macroeconomici prezentati de ministrul Finantelor Publice:
- Deficit ESA de 2,95% din produsul intern brut (PIB), care corespunde unui deficit pe cash de 2,8% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB. Deficitul pe cash presupune o numarare a platilor facute efectiv, adica a banilor ce ies din visterie, iar cel calculat in baza sistemului conturilor europene are o baza mai larga, avand in vedere ca include si platile angajate, chiar daca banii efectivi sunt dati la un alt termen.
- PIB-ul nominal la care se raporteaza proiectul de buget este de 746,6 miliarde de lei.
- Crestere economica de 4,1% pentru 2016.
- Estimare venituri: +1,6% fata de 2015.
- Estimare cheltuieli: +13 miliarde de lei.
- Bugetul pentru asistenta sociala ramane constant.
- Cheltuieli salariale: crestere de la 7,3% din PIB la 7,7% din PIB.
- Cheltuielile pentru investitii: de la 4,7% din PIB (estimat 2015) la 5,1% in 2016, adica de la 33 miliarde lei la 37,7 miliarde de lei.