Pe aceeași temă
La momentul în care PSD a propus înființarea unei bănci similare, Florin Cîțu, aflat în opoziție în acel timp s-a opus și a votat împotriva acestui proiect.
Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu a încercat să apere dorința guvernamentală de creare a băncii de dezvoltare. De precizat că atunci când PSD a venit cu ideea, premierul Florin Cîțu nu era de acord, o critica, ba chiar a votat împotriva proiectului în Parlament.
Banca Națională de Dezvoltare nu este o bancă în sensul propriu-zis, adică ea nu poate avea depozite de la populație, de exemplu, a declarat ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu.
„Este un organism care poate gestiona eficient, de exemplu, fonduri europene, credite de la BEI, BERD și așa mai departe. Deci este un organism prin care urmărim să desfășurăm investiții foarte mari. Atunci este important să avem un organism care să-ți poată lua un proiect de la început și să ți-l poată duce la capăt. Vorbim de investiții foarte mari”, a spus Vâlceanu.
El a repetat că va fi creat un grup pentru analiza oportunității unei bănci de dezvoltare, din care vor face parte Consiliul Concurenței, ASF, BNR, tuturor organismelor care pot să emită o părere competentă.
Totuși, pe site-ul instituției se află un proiect e înființare a unei bănci de dezvoltare, despre care a scris și HotNews.ro, ce a fost trimis la Consiliul Economic și Social pentru aviz.
În Parlament s-a aflat, la un moment dat, un proiect de înființare a unei bănci de dezvoltare, iar atunci Cîțu, din poziția sa de parlamentar, a spus că a votat împotrivă.
Declarația sa din stenogramele oficiale:
„Am votat împotriva acestui proiect de lege pentru că deja există în România două bănci din astea, nu doar una, care dau investiții…, care dau împrumuturi persoanelor fizice sau tuturor, și companiilor, și fac și investiții, și mai au și asigurări, ăsta este un motiv.
Al doilea motiv, pentru că e foarte greu să găsești în Uniunea Europeană, nu mai zic de România, o bancă care are un acord sau un memorandum cu Guvernul și poate să spună că nu are tratament preferențial față de celelalte bănci și că respectă condițiile de piață.”
Mai mult, în 2015, când era Teodorovici ministru de Finanțe, Florin Cîțu scria pe Facebook:
„Ministrul de finante ne anunta ca este aproape gata proeictul pentru Banca de Dezvoltare. Nu exista nicio justificare economica pentru Banca (de stat) de Dezvoltare. Statul roman detine inca doua banci - EXIM si CEC. Ce nu fac aceste banci si o sa faca BD?
Resurse economice irosite pe proiecte tampite. Nu este nici primul si nu o sa fie nici ultimul.
Nu ma astept ca opozitia sa se opuna acestui proiect deoarece unde este o banca este si un consiliu de administratie. Poate BNR sa explice de ce nu este nevoie si este chiar contraproductiv. Doar daca BNR este independenta politic altfel,,,”