Pe aceeași temă
Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a declarat ca, daca orasul Mariupol va fi atacat de separatisti, UE va adopta noi sanctiuni impotriva Rusiei. Administratia de la Kiev se teme ca Mariupol, un port la Marea Azov cu 500.000 de locuitori, va fi atacat de separatisti, pentru a deschide un coridor in sudul tarii, spre Crimeea, relateaza ziare.com
"Problema astazi este in special in jurul orasului Mariupol. Le-am spus rusilor clar ca, daca are loc un atac separatist impotriva Mariupolului, situatia se va schimba drastic, inclusiv in ceea ce priveste sanctiunile", a spus Fabius, potrivit Reuters.
"La nivel european, problema sanctiunilor va fi ridicata din nou", a intarit Fabius.
Unul dintre comandantii rebelilor pro-rusi, Eduard Basurin, a aratat ca separatistii inca isi propun sa obtina tot teritoriul celor doua provincii estice ale Ucrainei, inclusiv Mariupol, insa vor face asta prin "negocieri cu partea ucraineana".
CITITI SI: Armistitiul din Ucraina incepe sa functioneze, armamentul greu este pe punctul de a fi eliminat
Basurin a negat acuzatiile Kievului potrivit carora au loc ciocniri intre separatisti si trupele guvernamentale in satele de langa Mariupol. Un oficial militar ucrainean a anuntat ca rebelii pro-rusi din estul tarii au continuat sa atace pozitiile Guvernului, incalcand armistitiul.
Anatoli Stelmah a precizat ca separatistii au deschis foc de artilerie in trei zone de langa capitala provinciei Donetk si s-au luptat cu fortele Guvernului timp de 30 de minute, marti, langa orasul de coasta Mariupol, la marea Azov.
Retragerea armamentului greu de la linia de separatie ar urma sa aiba loc timp de doua saptamani, conform armistitiului de la Minsk. Potrivit documentului, armata ucraineana isi va retrage armamentul greu de la linia frontului, in vreme ce militiile Donetkului si Luhanskului vor retrage armamentul de la linia de separatie definita prin acordul de la Minsk din septembrie anul trecut.
CITITI SI: Londra trimite personal militar pentru asistenta in Ucraina, anunta premierul britanic
Moscova, Berlinul, Kievul si Parisul au denuntat, saptamana trecuta, incalcarile pactului de pace semnat la Minsk, care prevedea inclusiv incetarea focului in estul separatist al Ucrainei, si au convenit sa puna in aplicare in totalitate intelegerea semnata in Belarus pe 12 februarie.
Acordul prevede incetarea focului in tot estul Ucrainei, fara nicio exceptie, retragerea armamentului greu, monitorizarea de catre OSCE a acestor masuri, precum si accelerarea procesului de eliberare a prizonierilor.