Pe aceeași temă
Interesant este ca perioada in care Iordache si-a delegat atributiile coincide cu cea in care ar urma sa intre in vigoare Ordonanata care dezincrimineaza fapte de coruptie. Termenul de 10 zile expira in 9 februarie.
Hotnews precizeaza ca motivele acestei delegari nu sunt clare.
Surse oficiale din Ministerul Justiţiei au declarat pentru „Adevărul” că este vorba de o delegare limitată a semnăturii ministrului Justiţiei, pentru probleme urgente/curente din Minister, pentru a nu se bloca activitatea ministerului. Oficialii susţin că Florin Iordache nu ar fi plecat în concediu, dar că ar fi prins cu Legea Bugetului în Parlament.
Citeste mai mult: adev.ro/okqrxg
Citeste mai mult: adev.ro/okqrxg
La DNA exista o ancheta in rem care vizeaza ordonanta data de Iordache in privinta modificarii codurilor penale. Ancheta este urmarea unei plingeri penale facuta de Initiativa Romania in 25 ianuarie impotriva premierului Sorin Grindeanu si a ministrului Justitiei, Florin Iordache, pentru favorizarea faptuitorului.
”La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate”, a anunţat DNA.
CITESTE SI Plingerea penala Initiativa Romania.DNA a cerut de la MJ toate documentele legate de OUG
Cine este Constantin Sima, cel care preia atributiile ministrului in perioada critica ( sursa HotNews)
Constantin Sima (62 de ani) este considerat un magistrat din garda veche, pozitiile sale referitoare la probleme din justitie fiind similare cu cele exprimate de Asociatia Magistratilor din Romania condusa de Viorica Costiniu. Potrivit unui comunicat al Asociatiei Procurorilor din Romania condusa de Constantin Sima, citat de Lumea Justitiei, asociatia "si-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptarii unei legi de gratiere pentru unele infractiuni si amnistie pentru alte infractiuni, cu conditia ca infractiunile in cauza sa fie de o gravitate mica sau moderata". Aceasta pozitie a fost exprimata public dupa intalnirea din 10 ianuarie dintre ministrul justitiei, Florin Iordache, si mai multe asociatii profesionale ale magistratilor.
In iulie 2016, de Ziua Justitiei, Constantin Sima a pledat pentru ridicarea MCV."In zilele de sarbatoare nu se fac reprosuri, doresc doar sa amintesc ca distinsul nostru consiliu judiciar se afla in ultimul an de mandat, un mandat greu, presarat cu regretabile neimpliniri dar si cu remarcabile succese. Pentru toate acestea, doresc sa multumesc CSM si sa-i amintesc ca, inainte de a incheia mandatul, mai are un obiectiv major acela de a se situa in fruntea tuturor fortelor democratice si de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV. Acest mecanism se aplica in Romania printr-un procedeu unicat in Uniunea Europeana, se aplica de noua ani si consider ca este momentul sa fie ridicat, sa se recunoasca justitia romaneasca la nivelul celorlalte justitii ale statelor membre UE. Altfel, nu ar fi drept si nu ar fi echitabil", a declarat Sima citat de Agerpres.
Potrivit unui articol publicat in 2012 de ziarul Gandul, Constantin Sima este seful Serviciului de resurse umane, documentare s statistica judiciara din cadrul Parchetului General. Procurorul Sima are 30 de ani de magistratura si-a inceput activitate inainte de 89 la Procuratura din Targoviste. In 2005 a infiintat Asociatia Procurorilor din Romania al carei presedinte este si in prezent. Presa a relatat ca a instrumentat un singur dosar mediatizat dosarul Caritas in care a fost trimis in judecata Ion Stoica condamant la doi ani de inchisoare. Constantin Sima a revenit in atentia publica in ultimele zile printr-o scrisoare in care o acuza pe Laura Codruta Kovesi de netrasparenta in modul in care a condus Parchetul General.
Citeste mai mult: adev.ro/okqrxg