Pe aceeași temă
„Eu salut faptul că, fie şi în al 12-lea ceas, asociaţiile de magistraţi au ieşit cu un Memorandum pentru justiţie. Nu pot decât să salut că, în fine, magistratura se ocupă de problemele restante ale justiţiei.
Justiţia are încă o problemă de subfinanţare, nu este finanţată aşa cum ar trebui să fie, şi pentru asta avem şi explicaţii. Vă dau numai una: încercările diverselor guverne de a face în aşa fel încât taxele de timbru, de exemplu, să rămână ca fonduri pentru justiţie, au fost blocate. În mare parte, taxele de timbru care se plătesc în cursul fiecărui proces merg la bugetele locale. (...) Şi eu propun public să dăm taxele de timbru, într-o măsură mult mai mare decât până acum magistraturii. Dacă vom face asta, vom putea să şi finanţăm mai bine infrastructură judiciară”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiţiei, conform adevarul.ro.
Ministrul regretă că magistratura este foarte vocală acum şi n-a fost foarte vocală înainte ca ea să preiau acest mandat, însă ia această situaţie ca pe o încredere în ea.
Ministrul Justiţiei le-a transmis magistraţilor că, dacă vor măriri spectaculoase de salarii, să se adreseze Ministerului Muncii.
„Dacă vorbim de măriri spectaculoase de salarii, mesajul meu este acelaşi ca şi până acum: De salarizare se ocupă ministrul Muncii. Împreună cu ministrul Muncii înţeleg să am o discuţie cu magistraţii ca să mai explicăm încă o dată care a fost scopul ordonanţei 20, de a corecta anumite inechităţi şi ca să mai explicăm încă o dată ceea ce ministrul Muncii a explicat, şi anume o lege a salarizării unice, care să aducă echitate în toate sectoarele publice din România. Avem situaţii în care un poliţist poate să aibă salariul mai mare decât un procuror. Nu vă spun ce poliţist şi ce procuror", a mai spus Raluca Prună, la finalul unei conferinţe privind tematica anticorupţiei în sectorul de business, întâlnire organizată de Monica Macovei şi susţinută de ambasadele SUA şi Marii Britanii la Bucureşti.
Magistraţii mai multor instanţe şi parchete au demarat un protest public, care constă fie în soluţionarea doar a cauzelor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ de către judecători. Protestele au fost decise în urma unor hotărâri ale Adunărilor Generale ale judecătorilor, care cer adoptarea unor măsuri privitoare la reorganizarea justiţiei, salarizarea nediscriminatorie a magistraţilor şi asigurarea separaţiei puterilor în stat, unele instanţe cerând inclusiv demisia ministrului Justiţiei.