Pe aceeași temă
Raluca Prună a spus, la Conferinţa Pan-Europeană a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor, că dosarele penale din România sunt gestionate de magistraţi imparţiali şi bine pregătiţi, iar acest lucru este demonstrat de rata de 10% a achitărilor, care este mult sub media europeană.
Ministrul Justiţiei a adăugat că în România opinia publică nu mai este surprinsă atunci când un demnitar este judecat şi condamnat.
“Avem în noul Cod penal instituţia confiscării extinse, avem câteva zeci de dosare în care aceste instituţii au fost valorificate de magistraţi. Ei trebuie să continue să aplice deloc timid dispoziţiile legale în aceste domenii. Structurile de parchet DNA şi DIICOT pun accent în dosarele lor pe investigaţia financiară, pe transpunerea integrală a directivei europene privind confiscarea şi îngheţarea produselor infracţiunii”, a declarat ministrul.
Raluca Prună a precizat că va promova un act normativ prin care va consolida Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care va avea unitate proprie de investigaţii financiare.
Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre noua Agenţie de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), arătând că acesta este un partener profesionist pentru oficiilor de recuperare a creanţelor.
“Acest demers nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor parteneri din Franţa şi Olanda. Mulţumesc şi partenerilor americani care au fost alături de noi. Avem un cadru legislativ aproape complet şi structuri organizaţionale profesionale, ne trebuie încă puţin curaj. Ceea ce s-a furat societăţii, trebuie dat societăţii. Acest lucru nu poate fi realizat fără cooperare judiciară. Aveţi în ANABI un partener loial şi profesionist”, a mai spus Raluca Prună.