Ministrul Justiţiei: Magistraţii trebuie să aplice legea privind confiscarea extinsă

E.b. | 20.10.2016

Raluca Prună, ministrul Justiţiei susţine că România are legislaţia necesară pentru a pune în practică directiva europeană privind confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni şi că magistraţii trebuie să aplice fără timiditate aceste prevederi, pentru ca ceea ce s-a furat societăţii să fie redat acesteia.

Pe aceeași temă

 
  
Raluca Prună a spus, la Conferinţa Pan-Europeană a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor, că dosarele penale din România sunt gestionate de magistraţi imparţiali şi bine pregătiţi, iar acest lucru este demonstrat de rata de 10% a achitărilor, care este mult sub media europeană.

 

Ministrul Justiţiei a adăugat că în România opinia publică nu mai este surprinsă atunci când un demnitar este judecat şi condamnat.

 

“Avem în noul Cod penal instituţia confiscării extinse, avem câteva zeci de dosare în care aceste instituţii au fost valorificate de magistraţi. Ei trebuie să continue să aplice deloc timid dispoziţiile legale în aceste domenii. Structurile de parchet DNA şi DIICOT pun accent în dosarele lor pe investigaţia financiară, pe transpunerea integrală a directivei europene privind confiscarea şi îngheţarea produselor infracţiunii”, a declarat ministrul.

 

Raluca Prună a precizat că va promova un act normativ prin care va consolida Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care va avea unitate proprie de investigaţii financiare.

 

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre noua Agenţie de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), arătând că acesta este un partener profesionist pentru oficiilor de recuperare a creanţelor.

 

“Acest demers nu ar fi fost posibil fără sprijinul unor parteneri din Franţa şi Olanda. Mulţumesc şi partenerilor americani care au fost alături de noi. Avem un cadru legislativ aproape complet şi structuri organizaţionale profesionale, ne trebuie încă puţin curaj. Ceea ce s-a furat societăţii, trebuie dat societăţii. Acest lucru nu poate fi realizat fără cooperare judiciară. Aveţi în ANABI un partener loial şi profesionist”, a mai spus Raluca Prună.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22