Ministrul Justiţiei: Nu aş fi dat OUG 13 la 11 noaptea. O nedumerire care a rămas şi astăzi

E.b. | 09.03.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus miercuri seară, la TVR, că nu ar putea spune dacă ar fi dat Ordonanţa 13 în aceeaşi formă, dar poate nu ar fi dat-o în acelaşi moment - "adică la 11 noaptea". El a subliniat că se afla la Iaşi în momentul izbucnirii protestelor de stradă.

Pe aceeași temă

 

 

 

"În chip firesc, când nu sunt condiţii excepţionale, legiuitorul legiferează ziua", a declarat Tudorel Toader, la TVR. Ministrul a mărturisit că a rămas cu o nedumerire după acest episod. "O ordonanţă de urgenţă intră în vigoare aşa abrupt (...) Eu am o mai veche părere, mi-o păstrez, şi cred că într-un viitor se va confirma că am dreptate. Adică ordonanţa să nu intre în vigoare chiar în ziua în care se publică", a ispus el.
 


Tudorel Toader a subliniat că se afla la Iaşi în momentul izbucnirii protestelor de stradă.

 

"Sigur priveam cu ochii juristului, sigur priveam cu ochii cetăţeanului. (...) Cred că amândoi vedeau bine. Pentru că ochiul juristului, cu experienţele de care spuneam, făcea o evaluare a celor două ordonanţe, ochiul cetăţeanului făcea o evaluare a reacţiei sociale, publice, a cetăţenilor, faţă de modul în care autorităţile îşi îndeplinesc acele competenţe specifice fiecăruia. (...) Concluzia juristului a fost aceea că legiuitorul are libertatea să aprecieze oportunitatea adoptării unui act normativ. Pentru că orice guvernare, orice for legiuitor ajuns să conducă destinele unui popor are un program de guvernare pe care l-au validat alegătorii şi pe care doreşte şi chiar e obligat să-l pună în aplicare. Numai că legiuitorul care legiferează pentru a-şi pune în aplicare programul de guvernare nu are chiar o deplină libertate. El este mărginit, este constrâns de limitele, de exigenţele, de valorile constituţionale", a subliniat ministrul Justiţiei.

 

 

 

 

"Cetăţeanul a reacţionat"

 

 

 

"Ochiul cetăţeanului era (...) al percepţiei lipsei de comunicare.  Era unul al poate grabei cu care au fost adoptate acele acte normative. Şi atunci cetăţeanul firesc a reacţionat. El are nevoie de informare şi e firesc aşa, el are nevoie să fie consultat, şi e firesc aşa, pentru că avem principiile generale, şi atunci reacţionează ca orice om care se vede că nu-i întrebat când se ia o decizie majoră care i se aplică lui", a adăugat ministrul.


Întrebat ce ar fi făcut dacă ar fi fost în locul lui Florin Iordache, Tudorel Toader a indicat că nu ar putea spune dacă ar fi dat Ordonanţa 13 în aceeaşi formă, dar poate nu ar fi dat-o în acelaşi moment - "adică la 11 noaptea".

 

"În chip firesc, când nu sunt condiţii excepţionale, legiuitorul legiferează ziua. (...) N-aş spune că m-am simţit trădat, pentru că vedeam reglementarea şi cu ochiul juristului (...) M-am uitat la conţinutul reglementării, m-am uitat la oportunitatea reglementării, la limitele de constituţionalitate şi sigur am rămas cu o nedumerire, pe care o am şi astăzi. (...) O ordonanţă de urgenţă intră în vigoare aşa abrupt, în ziua în care se publică în Monitorul Oficial, mai fiind îndeplinită condiţia aceea de depunere la Parlament. Şi atunci a intrat în vigoare chiar în ziua respectivă. Eu am o mai veche părere, mi-o păstrez, şi cred că într-un viitor se va confirma că am dreptate. Adică ordonanţa să nu intre în vigoare chiar în ziua în care se publică pentru că sunt nişte reguli stabilite şi de Curtea Europeană, de jurisprudenţă, de Constituţie, că legea trebuie să fie previzibilă, predictibilă, clară, s-o înţeleagă românul ca să poţi să-i ceri s-o respecte. Dar dacă o ordonanţă intră în vigoare azi la prânz, dimineaţă, seara, fiţi de acord că nu tot românul are acces, poate uneori nici noi, juriştii,  are acces s-o citească imediat, s-o înţeleagă imediat, s-o respecte imediat", a subliniat ministrul Justiţiei.

 

"Dacă legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitor, adică îi dai 3 zile să o avem, s-o cunoaștem, să se așeze, s-o cunoaștem, s-o înțelegem, şi ordonanţei trebuie să îi dai măcar o zi", a spus ministrul.


  

Referitor la necesitatea unei legi de răspundere a magistraţilor, ministrul Justiţiei a indicat că evaluarea activităţii acestei categorii trebuie să ţină pasul cu dinamica vieţii sociale. Tudorel Toader a declarat că va realiza o analiză comparativă cu celelalte state ale Uniunii Europene. "Ne vom raporta şi la standardele stabilite de către Comisia de la Veneţia", a subliniat el. Concluzia va fi dezbătută public şi de acolo va rezulta răspunsul cel mai corect, a adăugat Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22