Ministrul Justiției propune reînvestirea lui Kovesi la șefia DNA

Tudor Despina | 03.03.2016

Ministrul Justiției a trimis propunerea de reînvestire a Laurei Kovesi la șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Pe aceeași temă

 

Propunerea trimisă de Raluca Prună a fost primită de CSM în 29 Februarie, potrivit agențiilor de știri. Consiliul urmează să dea un aviz consultativ în acest sens, pentru ca ulterior cererea să meargă la președintele Iohannis, care va avea cuvântul final. Joi, Klaus Iohannis a vorbit la Palatul Cotroceni despre reînvestirea lui Kovesi la DNA. “Rezultatele doamnei Kovesi vorbesc de la sine”, a spus șeful statului, întrebat cu privire la reînvestirea procurorului șef al DNA.

 

Tot joi, ministrul Justiției s-a arătat dezamăgită de reacțiile politice care au urmat anunțului privind propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

 

"Pentru toţi cei care spun că nu am respectat procedura, îi invit să se uite la ultimele proceduri, la cele de acum trei ani şi să îmi spună dacă am încălcat procedura. Cu privire la reînvestire, există în lege. Ca jurist şi ca ministru sunt responsabilă şi asigur pe toată lumea că nu se încalcă nicio lege. Eu nu înţeleg săă intru într-o dezbatere politică într-o chestiune are este foarte importantă. Sunt dezamăgită de unii politiceni că duc această discuţie în aceşti termeni", a declarat Raluca Prună, citată de Mediafax.

 

Kovesi: “Corupția ne privește în mod direct, ca societate”

 

Corupția are efecte dramatice, a spus șefa DNA în cadrul bilanțului DNA de la finalul lunii Februarie, și se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. Iar lipsa de măsuri clare de prevenire și control duce la repetarea situației.

 

“Faptele de corupție au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcționarilor sunt obținute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracțiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiții publice intră în buzunarele funcționarilor corupți.


Corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii.  Cetățenii sunt afectați de calitatea drumurilor când recepția lucrării se face plătind mită. Cetățenii plătesc un preț mai mare când se dă mită pentru punerea pe piață a medicamentelor”, a precizat Kovesi în discursul susținut atunci, subliniind nivelul la care se ridică banii dați ca șpagă în dosarele trimise în judecată: 431 de milioane de euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018.

 

·         Bilanțul Direcției Naționale Anticorupție atrage critici pe bandă rulantă. După șeful Senatului, Tăriceanu, și membrul CSM, judecătorul Horațius Dumbravă, zilele trecute a venit rândul lui Traian Băsescu. Fostul președinte o acuză pe Kovesi că a politizat bilanțul.

 

Am văzut-o pe doamna Koveşi făcînd politică mai ceva ca doctor Ponta, vorbind la bilanţul DNA despre sute de kilometri de autostrazi, indemnizaţii pentru copii, pensii pentru vîrstnici şi spitale noi, în baza unor evaluări umflate, ca şi cum substituia tot Parlamentul în an electoral, dovedind “calităţi” politice nebănuite la datele cînd am tot numit-o în funcţii importante. Dar n-am văzut-o pe ”glorioasa” doamnă Koveşi asumîndu-şi responsabilitatea funcţiei pentru faptul că în cele două mandate de Procuror General, instituţia pe care a condus-o a tergiversat şi nu a soluţionat Dosarul Revoluţiei”, transmite fostul președinte, pe pagina de Facebook.

 

Critici la foc continuu

 

Călin Popescu Tăriceanu a criticat joia trecută prezentarea bilanțului DNA, considerând că aceasta a fost o demonstrație de forță, și a atacat-o din nou pe Laura Codruța Kovesi

 

”Cred că fenomenul corupţiei este unul care a luat amploare în România şi trebuie curmat. Bilanţul de astăzi al DNA a fost un bilanţ triumfalist. Nu am auzit ca în alte ţări Procuratura să facă astfel de bilanţuri publice, în care să se laude cu numărul de dosare, de arestări. Cred că acţiunea DNA nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului. Publicul susţine sau nu. DNA trebuie să se bazeze pe lege. Singurul suport pentru DNA este legea, şi nu suportul popular. Dacă DNA consideră că trebuie să treacă în rândul partidelor politice, atunci schimbăm metoda de abordare.

 

Găsesc deplasat bilanţul de astăzi, pentru că nimeni n-a vorbit că d-na Kovesi a spus, în 2015, că nu este de acord cu 220 de hotărâri ale instanţei. Adică nu este de acord cu justiţia. Dacă un politician ar fi spus asta, CSM ar fi sărit în sus. N-am auzit ca d-na Kovesi să fi fost atenţionată pentru aceste declaraţii.

 

Cred că există instituţii de forţă fără niciun fel de control democratic şi care se comportă ca un partid politic. Nu este treaba Procuraturii să stabilească ce facem cu aceşti bani (n.r., banii din recuperarea prejudiciilor) - este eventual a Guvernului sau a Parlamentului.

 

Este un derapaj care confirmă că nu se respectă separaţia puterilor în stat. Lucrurile nu par să fie decât o demonstraţie de forţă a unor instituţii care depăşesc cadrul democratic. Nu am fost invitaţi de la Senat, dar am observat ca în sală erau ambasadori. Este permanent un show mediatic, nu se ţine cont de prezumţia de nevinovăţie. Reputaţia lor (n.r., a oamenilor politici) este distrusă, fără o hotărâre judecătorească. Tot acest comportament exced cadrul în care trebuie să funcţioneze justiţia.

 

Ştiţi care e cel mai bun indicator? Că România are cel mai mare număr de procese pierdute la CEDO. Puterea scăpată de sub control duce la abuz. În ceea ce priveşte declaraţia doamnei Prună, rămân surprins, pentru că o astfel de nominalizare trebuie să se facă în cadrul unei proceduri. Doamna Prună încalcă legea şi anunţă într-o şedinţă festivă nominalizarea. Primul ministru ar fi trebuit să o tragă de mânecă pe doamna ministru al Justiţiei”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la TVR 1.

 

O zi mai târziu au apărut noi critici, venite de această dată din partea judecătorului Horațius Dumbravă, membru CSM, care s-a arătat nemulțumit de locul în care a decis ministrul Justiției să anunțe reînvestirea lui Kovesi la DNA.

 

 El a spus vineri că nu o suspectează pe Raluca Prună, ministrul Justiției, de rea-credință, dar bilanțul DNA nu era locul potrivit pentru un asemenea anunț: ''Anunțul intempestiv făcut de ministrul Justiției, ieri, la bilanțul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruța Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparență și un proces transparent privind nominalizările la în funcțiile de la Ministerul Public, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

 

Judecătorul Dumbravă consideră că, prin anunțul respectiv, ministrul Prună i-a făcut “un mare rău” înclusiv șefei DNA. Raluca Pruna, ministru Justitiei, a declarat in timpul bilanțului DNA ca o va reinvesti pe Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al DNA. "Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA", a spus ea.

 

Bilanțul DNA pe anul 2015

 

Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu.

 

Au fost trimiși în judecată de 5 ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: 1 prim ministru, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an.

 

S-au instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Numărul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu față de acum 5 ani. Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de soluționat în medie peste 110 dosare. Un număr atât de mare de dosare complexe influențează durata de soluționare a cauzelor.

 

Instanțele de judecată au condamnat definitiv 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor DNA. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%.

 

S-a triplat numărul trimiterilor în judecată față de cei care administrează fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții consiliilor județene din România sunt trimiși în judecată.

 

Sustinere puternica pentru Kovesi

 

In Aprilie 2014, Kovesi a primit premiul Ambasadei SUA pentru activitatea Femeilor curajoase din intreaga lume. Intr-o ceremonie desfasurata la ambasada, insarcinatul cu afaceri de la acel moment al SUA, Duane Butcher, a spus ca"Laura Codruta Kovesi a demonstrat curaj extraordinar, luptand impotriva infractionalitatii si coruptiei. Ea este o forta care lupta pentru reforma justitiei si a statului de drept". Kovesi a spus atunci ca "nu este greu sa fii curajoasa, iar multumirea de a sti ca ai facut ce trebuia depaseste cu mult orice eventuale neplaceri cauzate de presiuni externe, de forte interesate sa promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite si iti da puterea de a continua".

 

De altfel, in luna Octombrie, noul ambasador american la Bucuresti, Hans Klemm, a dat asigurari ca Washingtonul ramane alaturi de autoritatile romane in lupta impotriva coruptiei. Klemm spunea atunci ca sustine “in totalitate” munca lui Kovesi la DNA. „Susţin în totalitate munca doamnei Kovesi. Chiar am avut privilegiul să o întâlnesc săptămâna trecută. I-am spus şi dânsei ceea ce le-am spus tuturor oficialilor români pe care i-am întâlnit, şi anume faptul că Statele Unite ale Americii susţin lupta împotriva corupţiei. Iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a sprijini România în acest demers”, a spus Hans Klemm la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.

 

Kovesi, înfluență în Europa

 

La finalul anului trecut, Laura Codruta Kovesi apărea pe lista celor 28 de personalitati care influenteaza si ghideaza Europa, in viziunea celor de la Politico. Cotidianul Politico a publicat o ampla lista cu 28 de personalitati care, in viziunea lor, au o contributie esentiala in evolutia continentului european. Printre acestia este si sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

 

Numita intr-o functie de conducere la doar 33 de ani, in 2006, Laura Kovesi este prima femeie care a devenit Procuror General al Romaniei, scrie publicatia intr-un portret pe care i-l face sefei DNA. “Sapte ani mai tarziu, ea a marcat o noua cotitura cand a fost numita la sefia Directiei Nationale Anticoruptie”. De atunci, sub autoritatea sa, DNA a instrumentat cazuri de coruptie asupra unor politicieni de varf din toate partidele: “fostul ministru Elena Udrea, primarul Bucurestiului Sorin Oprescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu, arestat in timp ce Basescu inca se afla in functie si, la momentul punerii sub acuzare, la acel moment premierul Victor Ponta”.

 

Mandatul ei la sefia DNA a confirmat suspiciunile romanilor privind coruptia in randul clasei politice, insa investigatiile Directiei au relevat extinderea surprinzatoare a fenomentului: Ponta, patru ministri si zece primari de orase.

 

Fiica unui procuror, Kovesi a intrat la Drept la inceputul anilor 1990, primii ani ai Romaniei democratice. A inceput sa lucreze intr-un mediu intens masculinizat, atunci cand sistemul incuraja discriminarea de gen”, scriu cei de la Politico. Insa, cu timpul, lucrurile au fost modificate, discriminarea a disparut din sistemul judiciar, iar promovarile si alocarea de joburi sunt bazate acum pe alte criterii.

 

Astazi, Kovesi concentreaza sperantele a multor cetateni obisnuiti ca fenomenul coruptiei poate fi eradicate din politica si societate. Dar Kovesi are parte si de critici: “Unii spun ca face jocuri politice. Raspunsul ei este ca DNA ancheteaza toti oficialii suspectati de coruptie. 90% dintre cei inculpati ajung sa fie condamnati, fapt care, spune ea, arata ca probele sunt solide si procedura judiciara este respectata”.

 

Insa, “pentru ca lupta impotriva coruptiei sa aiba succes, vointa, determinarea si capacitatile noastre nu sunt suficiente”, mai arata sefa DNA. “Este vital ca stabilitatea institutionala a DNA si independenta procurorilor sa ramana nealterate”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22