Pe aceeași temă
Ministrul Justitiei afirma ca TVR a refuzat sa ii difuzeze dreptul la replica in emisiunea de ieri, pe motiv ca emisiunea e înregistrată, e ziua națională, ca e nevoie de acordul conducerii etc spunandu-i ca doar luni i se va da un raspuns.
Pruna considera ca "TVR arată, o dată in plus, ca e aservita unor practici rele de comunicare prin dezinformarea publicului din ale cărui taxe trăiește. Cand 'moderatorul' arunca piatra in public, nu e necesar acordul conducerii. Cand trebuie sa dea un drept la replica, atunci devine formalist: e necesar sa cerem voie sa informam corect. Fără comentarii."
Cititi dreptul la replica al Ralucai Pruna:
" În ediția din 30 noiembrie 2016 a emisiunii "România 9: Tu votezi România", moderată de jurnalistul Ionuț Cristache, au fost făcute de către moderatorul emisiunii afirmații false cu privire la procedura de numire a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Astfel, intre minutele 2:28 - 8:20, moderatorul emisiunii, Ionuț Cristache, a afirmat în mod repetat că reinvestirea în funcție a procurorului șef DNA s-ar fi făcut cu încălcarea legii.
Numirea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție se face conform prevederilor art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, legea prevede că procurorul șef al DNA este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Din prevederile legale aplicabile procedurii de numire a procurorului șef al DNA rezultă cu claritate posibilitatea legală de reinvestire o singură dată a acestuia. În concluzie, Ministrul justiției a făcut uz de această posibilitate prevăzută expres în legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Resping în mod categoric maniera falsă și manipulatoare în care moderatorul emisiunii, Ionuț Cristache, induce ideea că reinvestirea procurorului șef al DNA s-ar fi făcut fără respectarea legii.
Întreaga discuție dedicată acestui subiect denotă o ignorare totala si vinovata a prevederilor legale aplicabile, din partea moderatorului. Indiferent dacă această ignorare a adevărului este o urmare a necunoașterii sau a relei credințe, consecința este aceeași: transmiterea în spațiul public a unor neadevăruri menite să afecteze politica de combatere a corupției în România.
Această manieră ignorantă și manipulatoare de prezentare a unei proceduri perfect legale constituie o abdicare de la misiunea televiziunii publice de informare corectă a cetățenilor."