Ministrul Justitiei acuza TVR de manipulare: Un standard jenant pentru televiziunea publica

Vlad Toma | 02.12.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei din Romania, acuza TVR de manipulare, criticandu-l pe Ionut Cristache, realizatorul emisiunii Tu votezi Romania, jurnalist format la Antena 3, ca a dezinformat afirmand ca la numirea Codrutei Kovesi in functia de procuror sef al DNA nu s-ar fi organizat concurs si ca astfel s-ar fi incalcat legea.

Pe aceeași temă

 

Ministrul Justitiei afirma ca TVR a refuzat sa ii difuzeze dreptul la replica in emisiunea de ieri, pe motiv ca emisiunea e înregistrată, e ziua națională, ca e nevoie de acordul conducerii etc spunandu-i ca doar luni i se va da un raspuns.

 

Pruna considera ca "TVR arată, o dată in plus, ca e aservita unor practici rele de comunicare prin dezinformarea publicului din ale cărui taxe trăiește. Cand 'moderatorul' arunca piatra in public, nu e necesar acordul conducerii. Cand trebuie sa dea un drept la replica, atunci devine formalist: e necesar sa cerem voie sa informam corect. Fără comentarii."

 

Cititi dreptul la replica al Ralucai Pruna:

 

" În ediția din 30 noiembrie 2016 a emisiunii "România 9: Tu votezi România", moderată de jurnalistul Ionuț Cristache, au fost făcute de către moderatorul emisiunii afirmații false cu privire la procedura de numire a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție. 


Astfel, intre minutele 2:28 - 8:20, moderatorul emisiunii, Ionuț Cristache, a afirmat în mod repetat că reinvestirea în funcție a procurorului șef DNA s-ar fi făcut cu încălcarea legii. 


Numirea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție se face conform prevederilor art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, legea prevede că procurorul șef al DNA este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. 


Din prevederile legale aplicabile procedurii de numire a procurorului șef al DNA rezultă cu claritate posibilitatea legală de reinvestire o singură dată a acestuia. În concluzie, Ministrul justiției a făcut uz de această posibilitate prevăzută expres în legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. 


Resping în mod categoric maniera falsă și manipulatoare în care moderatorul emisiunii, Ionuț Cristache, induce ideea că reinvestirea procurorului șef al DNA s-ar fi făcut fără respectarea legii. 


Întreaga discuție dedicată acestui subiect denotă o ignorare totala si vinovata a prevederilor legale aplicabile, din partea moderatorului. Indiferent dacă această ignorare a adevărului este o urmare a necunoașterii sau a relei credințe, consecința este aceeași: transmiterea în spațiul public a unor neadevăruri menite să afecteze politica de combatere a corupției în România. 


Această manieră ignorantă și manipulatoare de prezentare a unei proceduri perfect legale constituie o abdicare de la misiunea televiziunii publice de informare corectă a cetățenilor."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22