Ministrul Justitiei: E nevoie de o analiza serioasa inainte de a da o lege a gratierii

Vlad Toma | 04.07.2016

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri, la Realitatea Tv, ca sistemul penitenciar din Romania are probleme grave, fiind insa extrem de greu sa schimbi intr-o perioada scurta ceea ce s-a acumulat timp de 26 de ani.

Pe aceeași temă

 

Ministrul a mai afirmat ca e nevoie de o analiza serioasa inainte de a vorbi despre o posibila gratiere, precizand ca a avut mai multe intalniri cu cei de la CEDO, pentru discutii pe aceasta tema. Raluca Pruna a precizat ca nu poate schimba conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor dar va incerca a colaboreze cu această instituţie, în interesul detinutilor.

 

"Ştiţi că România riscă o decizie pilot din partea CEDO. A existat o decizie cvasi-pilot în 2012 Curtea a cerut României să intreprindă o serie de măsuri. Am început nişte discuţii cu CEDO la nivelul conducerii, am avut două întâlniri în ultima lună şi jumătate şi urmează în cel mult două săptămâni, am spus la jumătatea lunii iulie, să lansez o dezbatere, pentru că chestiunea aceasta a graţierii nu este exclusiv o decizie a ministrului Justiţiei... Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere", a declarat Prună, la Realitatea Tv.

 

Ministrul a tinut sa precizeze că nu Guvernul este cel care stabileşte numărul de deţinuţi din România, ci instanţele, prin hotărârile judecătoreşti definitive : "Numarul de deţinuţi nu este stabilit de miniştri. De ce Romania are o populaţie carcerală mai mare? Răspunsul este în noul Cod Penal. Vă spun că numărul nu este stabilit  de Executiv, ci este cel stabilit de deciziile judecătoreşti definitive," a mai afirmat ministrul.

 

***

 

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat acum cateva zile, la Antena 3, ca va pune din nou problema amnistiei si gratierii in Parlament, pentru detinutii cu "pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei," deoarece penitenciarele Romaniei sunt mult prea aglomerate.

 

Senatorul si-a motivat gestul prin faptul ca CEDO va continua sa sanctioneze Romania pentru conditiile din penitenciarele romanesti.

 

CEDO, atunci când se satură de mulțimea spețelor pe aceeași temă, pune în vedere acest spectru al unor sancțiuni foarte drastice dacă nu se iau masuri. Vreau să fac o precizare. Ceea ce se reproșeaza României e legat de politica penală a statului român, care e represiv… Arestul preventiv e folosit în exces, aproape pentru orice... Măsurile preventive, pedepsele foarte mari în condiții foarte grele, fac ca de fapt sancțiunea să se transforme într-un tratament umilitor, degradant și agresiv”, a spus senatorul PSD, la Antena 3, in emisiunea Sinteza zilei.

 

In urma acestei introducerii, senatorul a reluat ideea unui proiect legislativ legat de amnistie şi graţiere colectivă: „Avem penitenciare cu peste 200% depășită capacitatea… Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o să mă feresc, o să spun public. Pun din nou problema unei amnistii. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranța persoanei”, a mai spus Nicolae.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22