Ministrul Justitiei: Legea avocatilor, o profesie cu imunitate absoluta. PNL e de acord

Dora Vulcan | 16.05.2016

Ministrul Justitiei a criticat luni, la CSM proiectul de modificare a legii avocaturii care le ofera avocatilor imunitate. Ministrul a aratat ca nu se poate ca o profesie liberala, fie si cea a avocatilor, sa se bucure de imunitate absoluta, lucru "nemaiintalnit in UE". PNL e de acord.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Proiectul de lege care ofera superimunitate avocatilor ar putea fi intors la Comisia juridica. Alina Gorghiu: "Legea este o aberatie". Proiectul, criticat si de Consiliul Concurentei

 

Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat, criticat de DNA, care ofera imunitate avocatilor, in sensul in care procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor, va fi cel mai probabil retrimis la Comisia Juridica, cea care a dat un raport favorabil pe 4 mai. Alina Gorghiu a declarat luni ca proiectul este "o aberatie" si ca trebuie ca acesta sa fie intors la comisie.

 

Proiectul ar trebui dezbatut marti de plenul Camerei Deputatilor, aflandu-se pe ordinea de zi.

 

Gorghiu a scris si duminica pe pagina sa de Facebook faptul ca "proiectul are nevoie categoric de revizuiri. Spun acest lucru nu doar ca om politic, ci si ca avocat. Cred ca cetatenii, indiferent de profesie, trebuie sa fie egali in fata legii. Nici avocatii, nici alte categorii de cetatenii, nu trebuie sa fie privilegiati in raport cu legea."

 

Intre timp, la Camera Deputatilor a venit si un punct de vedere al Consiliului Concurentei, care cere eliminarea din proiectul de lege a articolului care prevede ca "avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR", respectiv prevederea care spune ca printre atributiile UNBR se numara aceea de a "adopta tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat", pe care CC le considera "interventii in piata" prin "stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocati, una dintre cele mai severe modalitati de restrictionare a concurentei si care ar reprezenta un regres in ceea ce priveste modul de reglementare si de exercitare a profesiei de avocat in Romania".

 

Intreaga scrisoare semnata de presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, poate fi citita aici

 

Vezi aici raportul suplimentar dat de Comisia Juridica  

 

 

 

"Cred ca nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si din profesia liberala a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta; este ceva nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin", a declarat Raluca Pruna, potrivit Agerpres, citat de Hotnews.

 

Raluca Pruna a facut aceste declaratii dupa ce CSM a aprobat in unanimitate reinvestirea adjunctilor sefului DNA - Marius Iacob si Calin Nistor.

 

Ea a precizat ca in urma cu o saptamana, la un summit anticoruptie de la Londra, activitatea DNA a fost data ca exemplu de buna practica in lupta impotriva coruptiei, "o poveste de succes chiar", de absolut toti interlocutorii cu care a discutat.

 

"Este foarte important sa spunem asta intr-o perioada in care, la nivel intern, exista o presiune si, uneori, chiar o amputare a unor instrumente legislative si eu cred ca ceea ce am castigat foarte greu trebuie sa ne asiguram ca pastram si ca nu pierdem foarte usor", a spus Raluca Pruna.

 

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat pe 4 mai un proiect de lege de modificare a legii avocaturii care a trecut deja de Senat, care prevede, intre altele, ca procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sunte, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Comisia a adoptat practic miercuri un raport suplimentar la aceasta lege.

 

Hotnews.ro a scris pe larg despre acest proiect anul trecut, notand faptul ca, intamplator sau nu, aceste modificari vin la scurt timp dupa cazul Sova-Ponta, acuzati pe baza unor probe obtinute in urma unor perchezitii informatice ca ar fi comis fapte de coruptie pe vremea cand activau ca avocati.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22