Ministrul Justitiei s-a făcut notar ca să-și aducă fiul în Iași. Toader: Nu demisionez!

Redactia | 04.09.2018

Solicitarea surpriză a ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a fi notar public cu un post în municipiul Iași, circumscripția Judecătoriei Iași, are în vedere transferul fiului cel mare, Ionuț Alexandru, notar într-o comună, la oraș, susține G4Media.ro citând surse din Justiție.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, arata intr-o postare pe Facebook ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie, in contextul in care acesta a cerut sa devina notar public. Oficialul prezinta baza legala in temeiul careia a facut solicitarea la Uniunea Notarilor Publici din Romania si anunta ca el nu isi da demisia de la Ministerul Justitiei.

 

"Simple precizari! 'Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen' - art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/ 1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 595 din 12 iulie 2018. Nu intentionez sa demisionez de la Ministerul Justitiei", este postarea lui Tudirel Toader.

 

 

În prezent, fiul lui Toader este asociat la un cabinet notarial din Iași pentru a putea funcționa în oraș, după cum a scris Reporeris.ro în luna mai. După ce se va asocia cu tatăl său, devenit între timp notar, va putea să-și continue activitatea în oraș, la cabinetul notarial al tatălui, mai scrie G4Media.ro.

 

Domnul Toader a luat spațiul fostei Consignatii RC Star, vrea sa devina notar cu sediul în Iași. După asocierea cu fiul, se suspendă”, au explicat sursele G4Media.ro.

 

Solicitarea lui Tudorel Toader de a deveni notar este cu atât mai stranie, cu cât ministrul justiției face un titlu de glorie din faptul că are o meserie la care să se întoarcă în caz că pleacă din Guvern. Nu mai departe de 1 august, Toader a vorbit, într-un interviu la Antena 3, despre posibilitatea de a reveni oricând în funcția de rector la Iași, pe care și-a păstrat-o, sau la cabinetul său de avocatură, înghețat pe durata mandatului la minister.

 

Reporteris.ro a dezvăluit în luna mai că fiul cel mare al ministrului justiției, Ionuț Alexandru Toader, a recurs la o stratagemă pentru a putea activa în oraș: s-a asociat cu un coleg, deși era titular la un notariat într-o comună din Iași.

 

Conform legii, posturile nici nu vor fi scoase la concurs cât timp notarul titular este asociat în altă parte. Şi fiul cel mare al ministrului Justiţiei a apelat la acestă strategemă imorală: şi-a lăsat baltă cabinetul de la Răchiteni ca să profeseze în buricul Iaşului. Paşii „prinţişorului” nu au călcat vreodată la Răchiteni. Primăria spune: „Noi nici nu am avut vreodată notar aici”. În replică, preşedintele Camerei Notarilor Publici Iaşi, Andi Claudiu Cheptine, declară: „Nu îi poate obliga nimeni să rămână la nişte cabinete care nu au activitate”, dezvăluia Reporteris.ro într-o anchetă publicată în luna mai.

 

Potrivit site-ului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Ionuț Alexandru Toader este asociat cu Cheptine Andi Claudiu (preşedintele Camerei Notarilor Publici Iaşi) și Fandache Andreea.

 

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut în data de 10 august admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, lucru permis întrucât are calitatea de fost judecător al Curţii Constituţionale, ministrul solicitând apoi suspendarea din Uniunea Notarilor, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader, fiind instituit un post de notar la Iaşi pentru un judecător CCR, a fost emis o săptămână mai târziu, fiind semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Liviu Popa la data de 20 august.

 

Avocata Elenina Nicuț scrie, într-o postare pe Facebook, că ordinul semnat de secretarul de stat din MJ este ilegal.

 

”Ordinul MJ prin care s-a înființat postul de notar special pentru Tudorel Toader este nelegal. A fost semnat de un secretar de stat, deși ministrul abia revenise din concediu, dar trecem peste amanunte de genul “bagă tu mana aici, ca mie mi-e frica/scârbă”.

 

Mergem însă pe temeiul legal și anume art. 21 din L. 36/95, al. 3, mai precis, care nu prevede drept motiv de actualizare a numărului de posturi cererile formulate de foști judecători CCR, ci doar de foști judecători ICCJ.

 

Din start suntem în plop.

 

Dacă totuși mergem pe aceasta linie, a asimilării jud ICCJ/jud CCR, consacrată de CCR în ceea ce privește pensiile, cu Tudorel Toader în complet, avem în vedere și art 33 al 1 din aceeași lege care prevede termenul de 1 an de la data expirării mandatului în care se poate face cerere de numire fără examen.

 

Termen de 1 an care, în cazul lui TT, a expirat de ceva vreme bună.

 

Deci ce avem noi aici? O ilegalitate cât casa.”, scrie Elenina Nicuț.

 

N-ar fi prima dată când Tudorel Toader este suspectat că intervine pentru fiul său.

 

Fiul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a câştigat anul trecut concursul pentru angajarea pe postul de asistent universitar la Facultatea de Drept din Iaşi, informează News.ro.

 

Potrivit 7est.ro, pentru ca Alexandru Toader să poată participa la concurs, Senatul universităţii ieşene a modificat cu o lună înainte paragraful unei prevederi, astfel încât funcţia de asistent universitar să poată fi ocupată şi în condiţiile în care un candidat are titlul de doctor în Drept Penal, nu doar doctoratul în Drept Civil.

 

În replică, Ministrul Justiţiei califică drept “tendenţioase” afirmaţiile pe acest subiect şi afirmă că prin modificarea regulamentului de concurs “a fost introdus un filtru suplimentar pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22